Haitský prezident odstoupil. Přechodné vedení závisí na dohodě s opozicí

Ačkoliv o jeho nástupci ještě není rozhodnuto, rozhodl se haitský prezident Michel Martelly odstoupit. Druhé odložené kolo prezidentských voleb se má konat v dubnu – do té doby má parlament rozhodnout o přechodné hlavě státu i vládě. Dohodě ale brání opozice, jejíž stoupenci slibují pouliční nepokoje. Kvůli hrozbě bylo zrušeno i zahájení tamního karnevalu.

Haiti je nejchudší z amerických zemí a dosud se nevzpamatovalo ze zemětřesení, které zemi postihlo v roce 2010.

Martelly ve svém posledním projevu v neděli řekl, že odložení lednového kola prezidentských voleb nebylo správné. První kolo se konalo v říjnu loňského roku, opozice však jeho výsledek neuznala. Teď je druhé kolo naplánováno na 24. dubna, vítěz by měl být do úřadu uveden 14. května.

Martellymu ústava nedává možnost ucházet se o funkci znovu, Martelly se ale staví za vítěze prvního kola Jovenela Moisea. Jeho soupeř Jude Celestin z opozičního tábora výsledek napadl s tím, že Moise byl ve volbách zvýhodněn.

Odstupující prezident Michel Martelly
Zdroj: ČTK/AP

Premiér Evans Paul, který má zůstat v úřadě, dokud se parlament neshodne na jeho náhradníkovi, vyzval občany ke klidu. V metropoli Port-au-Prince panuje napětí, v pátek tam demonstranti při střetu s bývalými vojáky ubili jednoho muže.

Ke klidu vyzval také generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Mezinárodní pozorovatelé však tvrdí, že volební výsledek odmítla velká část obyvatelstva. Jde podle něj o to, zda se budou okolnosti říjnové volby vyšetřovat. „Ať bude za dočasného prezidenta zvolen kdokoli, musí obnovit věrohodnost volebního systému, v niž Haiťané nevěří. V říjnu hlasovala necelá čtvrtina registrovaných voličů,“ řekl Johnston.

Nepokoje v Port-au-Prince
Zdroj: ČTK/AP