Vlády v Číně se ujímá ohnivá opice – dynamická, ale nevyzpytatelná

Klidnou a obětavou kozu střídá 8. února podle čínského kalendáře opice, která symbolizuje dynamiku, vzrušení, inteligenci a všestrannost. Opice je devátým znamením v čínském horoskopu a bude vládnout až do 27. ledna příštího roku, kdy nastoupí hrdý a statečný kohout, který plaší noc a ohlašuje svítání.

Ke každému znamení patří v čínském kalendáři také konkrétní prvek, pro rok 2016 a znamení opice je to oheň. Podle astrologů by měl nadcházející rok být dynamický a vzrušující, zároveň ale klidný pro rodinný život s množstvím příležitostí k dosažení cílů. Vyplatí se být opatrný ve finančních oblastech a umět si zachovat nadhled a dobrou mysl. Zároveň mají rok ovlivnit i přirozené vlastnosti opice – například inteligence nebo lstivost. Opice rovněž dokáže vidět skrz povrch věcí, skrz šalbu a prohlédnout různé masky. K tomu ale potřebuje odložit pýchu a zapomenout na potměšilost.

Dvanáct zvířat zvěrokruhu, která podle čínské astrologie ovlivňují příslušný rok, jsou Krysa (Myš), Buvol, Tygr, Králík (Zajíc), Drak, Had, Kůň, Koza (Ovce), Opice, Kohout (Krocan), Pes a Prase. Vlivy zvířat navíc ještě doplňuje pět živlů: dřevo, oheň, země, kov a voda. Vedle periodicky se opakujících dvanácti cyklů proto Číňané zaznamenávají i cykly šedesátileté – tedy 12 zvířat krát pět elementů. Kombinují se s dvouletým cyklem, kdy se střídá kladný a záporný princip jin a jang.

Vznik nejstaršího kalendáře v lidské historii se datuje od roku 2637 či 2636 před naším letopočtem, kdy ho zavedl legendární Žlutý císař (Chuang Ti) jmenováním 12 zvířat jako svých strážců. Podle legendy stál u zrodu kalendáře Buddha, který svolal všechny živočichy, aby se s ním přišli rozloučit, než opustí Zemi. Dostavilo se jich jen 12, za odměnu jim Buddha přisoudil vládu v čase v pořadí, v jakém přišli.

Čínský kalendář od našeho ale neodlišuje pouze výrazný duchovní rozměr. Zatímco čínský kalendář je lunární a délku měsíců a roku určuje pohyb Měsíce vůči Zemi, gregoriánský kalendář je solární, a tedy se řídí pohyby Slunce vůči Zemi. Gregoriánský proto má 365 nebo 366 dní v roce, přestupný rok má jednou za 4 roky kvůli srovnání s rokem tropickým – pro vyrovnání mu stačí jeden vložený den. Čínský kalendář mívá 354 dní, přestupný rok jednou za tři roky a pro srovnání kroku s gregoriánským vkládá rovnou celý měsíc – 30 dnů.

Přestože i Číňané se v běžném životě řídí gregoriánským kalendářem, podle čínského plánují třeba svatby, početí potomků nebo dokonce podepisují smlouvy.

Novoroční oslavy v Pekingu
Zdroj: Damir Sagolj/Reuters

Lidé narození ve znamení opice (ročníky 1908, 1920, 1932, 1944, 1956, 1968, 1980, 1992 a 2004) bývají inteligentní a všestranní, dokáží řešit složité situace a rádi vzbuzují pozornost, mají rádi změny a společenský život, mají smysl pro humor, výbornou paměť a jsou ochotni pomoci druhým. Příliš se jim nedaří v lásce, kde dokážou rychle vzplanout, ale také záhy ochladnout. Mezi negativní vlastnosti patří také jejich náladovost a nevypočitatelnost. Šťastnými čísly pro opici jsou 3, 8, 9 a 15 a šťastnými barvami jsou bílá a purpurová.

Svátky jara (čchun-ťie) neboli nového roku jsou nejvýznamnějším svátkem roku pro Číňany, Tchajwance, Vietnamce, Singapurce, Korejce a Japonce a jsou srovnatelné s našimi Vánocemi. Oslavy trvají patnáct dní. Lidé si navzájem přejí dlouhý a šťastný život, obdarovávají se penězi a dárky zabalenými v červeném papíře. Červená je totiž barvou štěstí a života a příjemci má zajistit požehnaný rok. Společně se žlutou a zelenou vytváří šťastné barvy.

Důraz se klade také na úklid domu před začátkem nového roku a ozdobné dekorace. Součástí oslav jsou i tradiční tance ve zvířecích převlecích. Na jídelníčku pak nesmí chybět tradiční pokrm „ťiao-c'“, tedy taštičky plněné masovou nádivkou ze zeleninou.