Zadržujeme knihkupce z Hongkongu, přiznal po týdnech spekulací Peking

Čínská policie poprvé přiznala, že zadržuje tři hongkongské vydavatele a knihkupce, kteří byli od loňského roku pohřešováni. Trojice pracovala pro knihkupectví Causeway Bay Books, které vydává literaturu o soukromém životě nejvyšších čínských představitelů. Bojovníci za lidská práva obviňovali Peking ze zmizení knihkupců už dříve.

Od října zmizelo pět hongkongských knihkupců spojených s nakladatelstvím Mighty Current a knihkupectvím Causeway Bay Books, postupně se ale všichni objevili v pevninské Číně. Případ vyvolal v Hongkongu obavy, že čínské úřady porušují právní nezávislost této bývalé britské kolonie, jež se roku 1997 vrátila pod čínskou správu a má vysokou míru autonomie.

Čínská policie ve čtvrtek oznámila, že tři ze zmizelých knihkupců jsou v pevninské Číně vyšetřováni kvůli podezření z nelegální činnosti. Evropský parlament vyzval, aby byli dotyční propuštěni. „Vyzýváme k okamžitému propuštění uvedené trojice a také dalších osob, které byly svévolně zadrženy za to, že v Hongkongu uplatňovaly svá práva svobody projevu,“ napsal Evropský parlament.

Spojené státy již v pondělí apelovaly na Čínu, aby zmizení knihkupců vysvětlila. Jejich zadržení kritizovaly také organizace pro lidská práva, včetně Amnesty International.

Kniha o čínském prezidentovi, která má být důvodem pro zadržení vydavatelů
Zdroj: ČTK/AP/Kin Cheung

Knihkupci se prý vydali úřadům „dobrovolně“

Čtvrtý člen firmy Gui Minhai, který má i švédské občanství, zmizel v říjnu během dovolené v Thajsku. V lednu vystoupil v čínské televizi a s pláčem vysvětlil, že se vydal sám čínským úřadům v souvislosti se smrtelnou dopravní nehodou, která se stala před 11 lety. Aktivisté bojující za lidská práva vyjádřili podezření, že Gui mluvil pod nátlakem.

Největší znepokojení vzbudil případ pátého z pohřešovaných jménem Lee Bo, který má údajně také britské občanství. Zmizel totiž v prosinci přímo na území Hongkongu a spekuluje se, že ho mohli unést agenti čínské centrální vlády. Lee po čase poslal faxem dopis kolegovi, v němž prohlašuje, že do Číny odjel dobrovolně a že „spolupracuje se zainteresovanými stranami“. Také v tomto případě existuje podezření, že byl obyvatel Hongkongu ke své výpovědi donucen.

Přátelé knihkupců uvedli, že by jejich pronásledování mohlo souviset s připravovanou knihou o milostném životě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Autor knihy Xi Nuo, který žije ve Spojených státech, žádá po Číně propuštění mužů. „Nejsou za to zodpovědní, zodpovědný jsem já,“ zdůraznil.