Důlní neštěstí v JAR – desítky horníků skončily v nemocnici

U jihoafrického města Baberton uvízlo v dole na zlato asi sto horníků. Podle jihoafrického serveru Barberton Times se většinu z nich podařilo vyprostit, dosud se pohřešují tři lidé – asi 70 jich bylo převezeno do nemocnice, protože utrpěli drobná zranění. Na šachtu se zřítila z neznámých příčin důlní budova.

Neštěstí se odehrálo ve zlatém dole společnosti Vantage Goldfields u Babertonu v provincii Mpumalanga, který leží asi 350 kilometrů východně od Johannesburgu.

Na důl se zřítila důlní budova, jejíž trosky následně uvěznily horníky pracující na šachtě. Na místě se vytvořila velká díra.

Provozní ředitel dolu Lily Mike Begg uvedl, že záchranáři navázali kontakt se všemi horníky, má ale strach o lidi, kteří pracovali přímo v důlní budově.

Záchranáři už dostali ven desítky horníků. Manzini Zungu z Asociace horníků označil incident za znepokojující. „Obáváme se, že na konci budou nějaké oběti,“ podotkl.

Jihoafrické doly patří k nejhlubším a nejnebezpečnějším na světě. Loni tam při důlních neštěstích zahynulo celkem 77 horníků.