Lucembursko v amerických stopách: Podpoří vesmírnou těžbu

Lucembursko chce přilákat soukromé investory ochotné pustit se do dobývání přírodních zdrojů ve vesmíru a vytváří pro ně příznivé právní a jiné podmínky. Podle expertů jde o revoluci v komerčním vnímání vesmíru. První robotičtí prospektoři by do kosmického prostoru měli vyrazit už příští rok a těžit by společnosti chtěly už kolem roku 2020.

Soukromým vesmírným těžařům chce dát Lucemburk jistotu, že minerály a další materiály, které vytěží na planetkách, budou skutečně jejich. V takových společnostech by se pak země sama kapitálově angažovala.

Podle ministra hospodářství Etienna Schneidera je Lucembursko první evropskou zemí, která se vydala touto cestou. Schneider záměr oznámil dva měsíce poté, co americký prezident Barack Obama podepsal „vesmírný zákon“, který umožňuje komerční využití zdrojů nacházejících se na Měsíci a na planetkách. Zákon stanoví, že veškerý materiál nalezený Američanem nebo americkou společností na vesmírných tělesech nebo na Měsíci patří těmto nálezcům – včetně možnosti ho vlastnit, přepravit, používat nebo prodat. Do té doby byl kosmický prostor majetkem všech a sloužil jenom vědě.

Lucembursko láká investory na vesmírné dobývání přírodních zdrojů (zdroj: ČT24)

Soukromým společnostem, které se usídlí v Lucembursku, aby tam začaly v této oblasti podnikat, budou podle Schneidera zajištěna „jejich práva“ na zdroje, které vytěží na planetkách, například vzácné nerosty. Země také hodlá sama investovat do některých výzkumných a vývojových projektů. Zvažuje také přímou kapitálovou účast ve společnostech, které se zapojí do přípravy těžby zdrojů ve vesmíru; rozpočet na tento účel ale ještě nebyl stanoven.

„Lucembursko chce také zajistit regulační a právní rámec pro přípravu podnikání ve vesmíru“, zejména na asteroidech, doplnil poradce lucemburské vlády Jean-Jacques Dordain, který byl v letech 2003 až 2015 generálním ředitelem Evropské vesmírné agentury (ESA).

V blízkém vesmíru je podle NASA až 1500 asteroidů a deset procent z nich obsahuje cenné nerosty. Sklízení vesmírných surovin – a následných zisků – může podle expertů vyvolat až zlatou horečku. Těžařské společnosti odhadují, že investoři do vesmíru v dalších 15 letech nalijí až tři biliony dolarů.