Čína se připravuje na rok Opice, na cestě jsou miliardy lidí

Číňané slaví Nový rok. Největší svátek v nejlidnatější zemi světa znamená tradičně taky největší výzvu pro tamní dopravce. Kvůli oslavám čínského nového roku se vydaly na cestu stamiliony lidí. Železniční i letecké spoje jsou beznadějně vyprodané. V největší frontě na spoje čekalo kvůli špatnému počasí neuvěřitelných sto tisíc lidí. Číňané letos oslaví příchod Nového roku, kterému bude vládnout Opice, 8. února.

Blíží se lunární nový rok a s ním nejdelší a nejdůležitější čínské svátky. Končí rok Ovce, vládu přebírá Opice. Bojácného tvora tak střídá mazaný král zvěrokruhu. „Ve zvířecím království je opice zlomyslné stvoření, takže rok Opice bývá chaotický a neklidný stejně jako ona,“ vysvětlil malíř divadelních masek Čao Jung-čchi.

Obchody s koncem roku sklízejí tučné zisky a zboží s opičí symbolikou bleskově mizí. Před čínským novým rokem začíná také největší hromadný přesun obyvatelstva na Zemi. Stamiliony Číňanů se vydávají na cestu, aby svátky strávili v rodinném kruhu. Dělníci, kteří ve městech vydělávají peníze, se po dlouhé době podívají domů, mnozí jedou za dětmi ponechanými v péči prarodičů.

Čína se připravuje na rok opice, na cestě jsou miliardy lidí (zdroj: ČT24)

Vlaky jsou beznadějně vyprodané a o místenky se strhává rvačka. Také na silnicích je těsno. Sezóna cestování začíná koncem ledna a trvá do začátku března. Za 40 dnů se po zemi a vzduchem přepraví skoro tři miliardy cestujících. Tato migrace je označována za největší stěhování lidu na světě a problémy s ní spojené podtrhují propast mezi na odiv vystavovanou čínskou infrastrukturou a často bezútěšnými službami, které jsou dostupné běžné veřejnosti.

Kvůli mimořádně chladnému počasí a sněhu se navíc zpozdily rychlovlaky. Třeba na nádraží v Kuang-čou v jižní Číně uvízly desetitisíce lidí. Nejméně 100 000 cestujících v pondělí uvázlo na hlavním nádraží v Kantonu.

Místní média uvedla, že situace byla tak kritická, že úřady vyhlásily druhý stupeň pohotovosti a do akce vyslaly více než 2600 členů bezpečnostních složek. Rozhořčení cestující dávali průchod své zlosti dnes na internetu. „Dostat se domů je neuvěřitelně složité. Lidé museli čekat venku na dešti víc než deset hodin,“ stěžoval si jeden z nich na čínské sociální síti Weibo.