Barack Obama navštívil americkou mešitu – v prezidentské funkci vůbec poprvé

Americký prezident Barack Obama poprvé ve funkci hlavy státu navštívil mešitu ve Spojených státech. V rámci prohlídky muslimské modlitebny v Baltimore se sešel se členy místní muslimské komunity. Obama v projevu kritizoval jako neomluvitelné útoky některých politiků proti muslimům a islámu. Prohlásil, že útok proti jedné víře je útokem proti všem náboženstvím.

Ačkoli nynější americký prezident během svých zahraničních cest do několika mešit zavítal, ve Spojených státech tak během svého funkčního období ještě neučinil.

„Mnoho Američanů slýchává o islámu jen ve spojení s terorismem,“ řekl Obama. Předsudky označil za „obrovsky překroucené“ a dodal, že z démonizování všech muslimů kvůli činům některých jedinců těží extremisté.

„Jsme jedna společná americká rodina,“ uvedl šéf Bílého domu na adresu amerických muslimů s tím, že nelze rozlišovat mezi muslimem a Američanem, neboť oba pojmy jsou rovnocenné. Podle prezidenta řada muslimů v nynější vypjaté atmosféře pociťuje strach a cítí se být občany druhé kategorie.

Šéf Bílého domu: Útok na jednu víru je útokem na všechny

„Jsme svědky šikany dětí, vidíme vandaly útočit na mešity,“ prohlásil Obama. Takové chování a nerovný přístup k menšinám podle něj trhají pouta, která drží národ a společnost pohromadě. „Takoví nejsme. To se v této zemi nesmí dít,“ zdůraznil. „Útok na jednu víru je útokem na všechna náboženství,“ dodal s tím, že muslimové nesou svůj díl potřebný pro silnou americkou společnost.

Americký prezident Barack Obama na své první návštěvě mešity
Zdroj: Pablo Martinez Monsivais/ČTK/AP



„Je nesporné, že malá část muslimů šíří zvrácenou interpretaci islámu. To je pravda. To je skutečnost,“ řekl prezident. Zároveň ale varoval, že tvrzení, že islám je kořenem problému, jen nahrává teroristům a jejich propagandě a oslabuje i bezpečnostní zájmy USA.

Radikální hnutí, jako je Islámský stát a další, se podle prezidenta zoufale snaží ospravedlnit tím, že se staví do rolí duchovních vůdců a svatých bojovníků. „Nikdy jim takovou legitimitu dát nesmíme. Oni islám nebrání,“ podotkl Obama. „Naprostá většina lidí, které oni zabíjejí, jsou nevinní muslimští muži, ženy a děti,“ dodal.

Návštěvou mešity chtěl prezident demonstrovat princip svobody vyznání v situaci, kdy v zemi po prosincové střelbě v kalifornském San Bernardinu zesílila protimuslimská rétorika. Ostře proti muslimům vystupuje například republikánský uchazeč o prezidentskou funkci Donald Trump.

Kontroverzní prohlášení na téma islámu zazněla i od dalších prezidentských kandidátů – republikánů Marca Rubia či Teda Cruze. Cruz, který se po pondělním vítězství na volebním shromáždění v Iowě dostal do role republikánského favorita, Obamovu prosincovou obhajobu islámu po útoku v San Bernardinu označil za omlouvání terorismu. Stejný názor vyslovil i Rubio. Ten přitom odmítl Trumpův návrh s tím, že postačí jen zastavit přistěhovalectví z muslimské části světa.