Jednání o budoucnosti Sýrie začala. Damašek souhlasí s pomocí pro Madáju

Zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura ohlásil oficiální začátek mírových rozhovorů mezi syrskou vládou a opozicí. De Mistura se už separátně sešel se zástupci opozičních skupin, i s delegací vyslanou syrským prezidentem Bašárem Asadem. Z Damašku podle OSN mezitím přišel souhlas s humanitárním zásobováním města Madája, kde trpí hladem tisíce lidí.

De Mistura upozornil, že jeho úlohou není jednat o příměří a že prvořadým cílem je zajistit, aby rozhovory pokračovaly a aby z nich nebyl nikdo vyloučen. Pokud jde o příměří, tak by se jeho dojednáním podle de Mistury měly zabývat světové mocnosti.

Opoziční mluvčí Sálim Muslát uvedl, že opozice nyní čeká na odpověď Damašku k humanitárním návrhům OSN. „Jsem přesvědčen, že jsme od zvláštního zmocněnce obdrželi velmi pozitivní zprávy. V úterý se sejde s režimem a my si počkáme na odpověď,“ řekl Muslát po dvouhodinové schůzce s de Misturou.

Ten poznamenal, že obavám opozice o humanitární situaci v zemi rozumí, a že Damašek by mohl propuštěním vězněných žen a dětí vyslat příznivý signál.

obrázek
Zdroj: ČT24

Damašek souhlasí se zásobováním vyhladovělé Madáji

OSN mezitím oznámila, že syrská vláda v zásadě schválila žádost mezinárodní organizace o humanitární zásobování města Madája u libanonských hranic a severosyrských vesnic Fúa a Kafrája, kde lidé nemají přístup k jídlu. Madáju obléhá syrské vládní vojsko, zatímco zmíněné vesnice jsou v obklíčení opozičních sil. 

  • Ženevská jednání, která mají umožnit ukončení pětiletého syrského konfliktu, budou nejdřív nepřímá. Informace mezi delegacemi opozice a vlády budou zprostředkovávat diplomaté OSN. Rozhovory neformálně začaly už v pátek, kdy do Ženevy dorazili zástupci syrského režimu. Opozice se připojila až v neděli a neustále si kladla pro svou účast podmínky.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn v Ženevě upozornil, že OSN nepočítá s udělením amnestie za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti spáchané v Sýrii. „OSN se řídí principem, který vylučuje amnestii osobám podezíraným ze spáchání zločinů proti lidskosti a válečných zločinů. Doufáme, že na tom budou trvat také prostředníci syrských rozhovorů,“ řekl Husajn. K těmto zločinům řadí také vystavování občanů hladu.