Kuba praská ve švech, na ostrov míří stále víc Američanů

Zájem o Kubu mezi turisty raketově roste. Kubánské rytmy, ručně balené doutníky nebo klasická auta lákají spolu s puncem dlouho zapovězené země na karibský ostrov i čím dál víc Američanů. Ostrov ale nápor návštěvníků zvládá jen s velkými obtížemi.

Loni přijel na Kubu rekordní počet turistů – přes 3,5 milionu. Zhruba 160 tisíc z nich byli Američané. Lidé, kteří chtěli stihnout atmosféru neposkvrněnou davy turistů, ale zjišťují, že je pozdě. „Viděl jsem tu daleko víc Američanů, než jsem čekal,“ konstatoval Jerry Christ ze Spojených států.

Američany zatím brzdí fakt, že se účel cesty musí vejít do dvanácti povolených kategorií. I tak ale jejich zájem raketově roste – loni o 77 procent. Na takové návaly ale Kuba není zařízená. „Je tu mnoho věcí, zanedlouho čekám i problémy s dodávkami elektrické energie nebo vody,“ podotkl majitel cestovní agentury Collin Laverty.

Turisté na Kubě
Zdroj: ČTK/AP/Franklin Reyes

Poptávka napíná možnosti služeb na hranu. Problém je sehnat ubytování i auto v půjčovně. Na letišti nebo v restauraci se čeká neúměrně dlouho. „Přicházejí velké skupiny, to je dobré pro byznys, na druhou stranu je to pro nás výzva,“ poznamenal majitel kavárny Luis Carlos Solas.

Vztahy Havany a Washingtonu byly na bodu mrazu víc než půl století – kvůli komunistické revoluci. Loni v létě ale země obnovily diplomatické vztahy. Spojené státy také zmírnily obchodní embargo.

Horizont: Obliba Kuby u Američanů roste (zdroj: ČT24)

Na úplné zrušení sankcí ale americký prezident Barack Obama nemá sám sílu a republikánský Kongres nechce zemi ovládané komunistickým režimem ulevit, dokud nezačne plně respektovat lidská práva nebo svobodu projevu.