Policie zadržela možné útočníky na kuvajtskou mešitu

Kuvajt – Policie zadržela při celostátním zátahu přinejmenším 18 podezřelých v souvislosti s pátečním teroristickým útokem na šíitskou mešitu v Kuvajtu, uvedl zpravodajský web Al-Arabíja. Atentát, k němuž se už přihlásila radikální organizace Islámský stát, si vyžádal přinejmenším 27 obětí a přes 200 zraněných.

Kuvajtské ministerstvo vnitra dnes uvedlo, že zadržení jsou v současnosti vyslýcháni. Informace webu Al-Arabíja o jejich počtu ale nepotvrdilo. Mluvčí kuvajtského úřadu vypraví obětem útoku státní pohřeb. Sobotu ostatně úřady vyhlásily rovněž dnem státního smutku.

Dějištěm teroristického útoku se stala mešita imáma Sádika, která leží v rušné čtvrti na východě metropole Kuvajtu. Sebevražedný atentátník se odpálil u vstupu do budovy v době tradičních pátečních poledních modliteb. Na sociální síti Twitter se k útoku přihlásila odnož radikální sunnitské organizace Islámský stát působící na Arabském poloostrově. IS ovládá rozsáhlé oblasti v Iráku a Sýrii.

Šíité tvoří asi třetinu obyvatel Kuvajtu. Emír, vláda i zástupci parlamentu už uvedli, že útok byl spáchán ve snaze narušit jednotu země a rozdmýchat v zemi sektářské násilí. Radikální sunnité považují šíity za odpadlíky od pravé víry.