Venezuelský parlament odmítl schválit 60denní stav nouze

Politický souboj prezidenta Venezuely s většinově opozičním parlamentem pokračuje. Poslanci odmítli schválit 60denní stav nouze, který Nicolas Maduro vyhlásil před týdnem. Podle nich dekret ve skutečnosti zemi nijak nepomáhá a jen utvrzuje populistickou vládu Madurových socialistů, kteří daný stav způsobili.

Madurův dekret měl mimo jiné jeho vládě dát větší pravomoci, podle opozice má ale kabinet dostatečný vliv. „Prezidentovi dáváme jasně najevo, že vyhláška by byla opakováním stejných chyb. Země potřebuje zlepšit výrobu, obnovit důvěru, potřebuje směřovat k míru a prosperitě. Vyhláška ale budí obavy z vyvlastňování a zákulisních her. Bude se opakovat stejný scénář, který nás dovedl k dnešní krizi,“ řekl poslanec Julio Borges.

Maduro kritiku opozice odmítá a naopak ji obviňuje z toho, že se obrací k Venezuele zády. „Velice toho lituji a musím říct před celou zemí, že Národní shromáždění a většina, která ho kontroluje, se otáčí k zemi zády místo toho, aby podpořila hospodářský dekret. Dávají přednost divadlu, neplodné konfrontaci. Ale my bychom to neměli vzdát,“ reagoval prezident.

obrázek
Zdroj: ČT24

Politickou krizi započaly prosincové volby. Většinu tehdy v parlamentu získala bývalá opozice, koalice Stůl demokratické jednoty (MUD), která má dokonce ústavní většinu. Ústavní soud ale pozastavil platnost mandátů tří jejích poslanců pro podezření z údajných volebních podvodů. MUD tak zatím nemůže pokračovat v zásadnějších změnách politického systému.

Prezident Maduro a jeho socialisté se od porážky snaží různými kroky udržet vliv na dění v zemi. Ve Venezuele je prezidentský systém, takže po parlamentních volbách se vláda nezmění. Maduro ovšem minulý týden jmenoval novou vládu, která si má poradit s ekonomickou krizí i s novým parlamentem.

  • Venezuela se v posledních letech nachází v hluboké ekonomické krizi, kterou umocnil výrazný propad cen ropy, jež je hlavním vývozním artiklem státu.
  • V surovinově bohaté zemi, ve které je od doby Madurova předchůdce Huga Cháveze zaváděna jakási napodobenina socialistického hospodářství, je nedostatek mnohých výrobků, včetně základních potravin.