Kazaši jdou v březnu předčasně volit, poslanci chtějí silnější mandát pro změny

Předčasné volby vypsal na 20. března kazašský prezident Nursultan Nazarbajev poté, co rozpustil dolní komoru parlamentu. Od nového hlasování si slibuje posílení svého režimu v době hospodářských potíží, k nimž přispěl propad cen ropy na světových trzích. V řádném termínu by se parlamentní volby konaly až koncem příštího roku.

„Náš lid jako vždy potřebuje jednotu. V této těžké době musíme odmítnout případné provokace a pokusy politizovat a hledat viníky zhoršené situace,“ uvedl prezident.

Kazašští poslanci před týdnem požádali hlavu státu o uspořádání předčasných voleb, což zdůvodnili nezbytností získat od obyvatelstva mandát pro zahájení rozsáhlých změn a uskutečňování protikrizové politiky. Parlamentní volby se mají kvůli úspoře nákladů spojit s místními, což už schválili ústavní právníci. Také podle sociologických průzkumů se pro spojení předčasných parlamentních a místních voleb vyslovilo více než 90 procent Kazachů.

Rovněž loňské prezidentské volby byly předčasné a Nazarbajev byl v nich podle očekávání popáté zvolen, a to rekordním ziskem 97,7 procenta hlasů. Autoritářský prezident vládne této středoasijské republice nepřetržitě už od konce roku 1991.

Nazarbajev dokázal za své dlouhé vlády v Kazachstánu uskutečnit tržní reformy, přilákat zahraniční investice za více než 170 miliard dolarů i zachovat náboženskou a národnostní stabilitu v této převážně muslimské zemi. Kritici mu ale vyčítají autoritářské vládnutí, nedemokratické zákony a útisk opozice. Západ žádné z voleb neuznal za svobodné a poctivé.

Mnozí západní investoři považují Nazarbajeva za záruku stability, která se opírá i o pečlivě udržovaný náboženský smír a výrazný růst životní úrovně řadových Kazachů. České firmy při předloňské návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Kazachstánu podepsaly smlouvy za zhruba 450 milionů dolarů (11,2 miliardy Kč). Kazachstán má dobré vztahy jak se sousedními velmocemi Ruskem a Čínou, tak i se Spojenými státy a Evropskou unií.