Do zničeného Nepálu přišly mrazy: Člověk v tísni pomohl 100 tisícům lidí

Organizace Člověk v tísni už poskytla pomoc desetitisícům Nepálců, kteří se vzpamatovávají ze silného zemětřesení, jež zemi zasáhlo před devíti měsíci. Pracovníci organizace vozí do Nepálu hlavně materiál na zateplení provizorních obydlí, deky nebo teplé oblečení. Humanitární pomoc ale komplikuje nedostatek pohonných hmot způsobený blokádou hranic s Indií.

Pětadvacátého dubna loňského roku zasáhlo Nepál zemětřesení o síle 7,8 stupně Richterovy škály, které si vyžádalo téměř devět tisíc mrtvých a 22 tisíc zraněných. Statisíce lidí přišlo o domov.

Nepálský tým Člověka v tísni s pomocí vrtulníku pravidelně dopravuje pomoc i do odříznutých horských oblastí, kde žije místy i 90 procent lidí v provizorních přístřešcích.

„Snažili jsme se zlepšit jejich kvalitu, aby do nich nepršelo, nefoukal do nich vítr, aby si tam lidé mohli zatopit. Distribuovali jsme stavební a izolační materiál. Pro nejzranitelnější členy domácnosti jako kojící matky, děti do pěti let nebo staré lidi jsme distribuovali teplé spacáky a zimní oblečení,“ konstatovala koordinátorka nepálských programů Denisa Bultasová.

Nepálci
Zdroj: ČTK/AP/Niranjan Shrestha

Člověk v tísni začal s přípravou na zimu už po monzunových deštích na přelomu září a října. „V té době ale přišla krize s pohonnými hmotami, takže pomoc je o něco zpožděná, ale nyní ji už dokončujeme,“ prohlásila Bultasová.

V současné době se potřebné materiály hůře shánějí a dražší je také doprava do odlehlých vesnic. „U některých materiálů jsou náklady třikrát větší,“ podotkla koordinátorka.

Nepál tři čtvrtě roku po zemětřesení
Zdroj: ČTK/AP/Niranjan Shrestha

Člověk v tísni se rovněž snaží chránit místní ženy a děti před nelegálním obchodem s lidmi, jehož obětí se stává každoročně 10 až 15 tisíc lidí, kteří jsou prodáváni do Indie nebo států Perského zálivu.

„Po zemětřesení, kdy se rodiny nedokáží často uživit, ztratily živobytí a žijí v táborech, riziko stoupá. V táborech zakládáme skupiny, které jsou vyškolené, aby poznaly riziko obchodu s lidmi, včas zakročily a nahlásily ho,“ uvedla Bultasová.

Nepálská vláda po katastrofě vyzvala zahraniční dárce, aby financovali obnovu. Slibovala přitom rychlé zahájení výstavby; to ale zmařila neschopnost ustavit Národní úřad pro rekonstrukci, který měl finanční fondy na obnovu spravovat.

„Zahraniční dárci teď hledají cesty, jak peníze utratit a jak pomoci lidem, kterým byly peníze určené,“ poznamenal regionální koordinátor pro Asii Petr Drbohlav.

Člověk v tísni vyhlásil v roce 2015 na pomoc obětem zemětřesení veřejnou sbírku SOS Nepál, díky které se mu podařilo vybrat celkem 33 300 000 korun. Přispějte přímo na konto sbírky: SOS NEPÁL 54333345/0300.

Pomoc zmírnit následky zimy probíhá také díky významné podpoře dárců Klubu přátel Člověka v tísni, Nadačního fondu Českého Rozhlasu, DFID – Department for International Development, Catholic Relief Services (CRS), International Organization for Migration (IOM) a Nadačního fondu Avast.