Hladovějící Madájá hlásí desítky mrtvých, sejít se má Rada bezpečnosti

Kvůli hladovějícím Syřanům v obléhaných městech by se měla mimořádně sejít Rada bezpečnosti OSN. Podle šéfa organizace jde o válečný zločin. Nejhorší situace je v Madáji, kde hladoví asi 40 tisíc lidí. V uplynulém měsíci tam zemřelo nejméně 32 osob, uvedl Světový program pro výživu (WFP) s odkazem na zástupce místní komunity. Do města už dorazilo několik humanitárních konvojů.

Podle mluvčí WFP Bettiny Lüscherové jim údaje o počtu hladovějících a celkové situaci v Madáji poskytli představitelé tamějšího výboru, který má na starosti pomoc místním lidem. WFP tyto informace nebyl schopen ověřit. „Náš odborník na výživu říkal, že situace je tam velmi špatná a dospělí vypadají opravdu vyhuble. Podle jednoho z členů tohoto výboru zemřelo za posledních 30 dní hladem 32 osob,“ dodala Lüscherová.

Madáju obléhá několik měsíců syrská armáda. Minulý týden se objevily informace, že ceny potravin v Madáji dosáhly horentní výše, takže lidé jsou nuceni živit se i listím. Vláda prezidenta Bašára Asada ale popírá, že by přístup do města uzavřela blokádou. Vinu podle něj nesou povstalci, kteří údajně hromadí potraviny.

„Aby bylo jasno. Použití hladovění jako zbraně je válečný zločin. Všechny strany, a to včetně syrské vlády, která má odpovědnost za ochranu svých obyvatel, se toho dopouštějí. V Sýrii se navíc dějí další brutální činy odporující mezinárodnímu právu. Státy, které mají v regionu vliv a mohou něco změnit, musí přinutit válčící strany, aby umožnily přístup humanitární pomoci po celé Sýrii,“ prohlásil generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Syřané prý plakali, když viděli zásoby mouky

Ve čtvrtek dorazil do města druhý humanitární konvoj v tomto týdnu – celkem 44 aut s humanitární pomocí. „Podle lidí z Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK), kteří jsou v Madáji, někteří z obyvatel plakali, když viděli, že se blíží náklad s moukou,“ uvedl Dominik Stillhart z MVČK.

Dětský fond OSN (UNICEF) v pátek oznámil, že z 25 dětí do pěti let, které prohlédli jeho zaměstnanci a personál Světové zdravotnické organizace (WHO) v Madáji, vykazovalo 22 znaky „mírné nebo vážné podvýživy“. Pracovníci UNICEF byli prý také svědkem smrti šestnáctiletého hocha, který zemřel na podvýživu.

Lidé, s nimiž jsme se v Madáji potkali, byli vyčerpaní a oslabení. Lékaři byli emocionálně rozrušení a psychicky vyčerpaní. Pracovali 24 hodin denně s velmi omezenými zdroji, které mohli poskytnout dětem a lidem v nouzi. Je nepřijatelné, aby se něco takového dělo v 21. století.
Hanaa Singerová
zastupující UNICEF v Sýrii

Do Madáji zamířila rovněž mobilní klinika a lékařské týmy Červeného kříže. Syrské úřady povolily lékařům očkovat pacienty. OSN by rovněž chtěla do města příští týden poslat další humanitární zásilku.

Dvě desítky vozů už přivezly jídlo také do šíitských vesnic Fúa a Kefrája, kde je v povstaleckém obležení asi 20 tisíc lidí. Podle OSN je ale v Sýrii podobných míst mnohem víc. Nedostatkem potravin může trpět až 400 tisíc lidí.

„Jednáme se Světovou zdravotnickou organizací, organizacemi pracujícími v Sýrii a vládou o tom, aby usnadnily evakuaci akutních případů. V Madáji jsou lidé, kteří potřebují ihned zdravotní péči. Doufáme, že se tak během několika dnů opravdu stane,“ konstatoval koordinátor humanitární pomoci OSN Yacoub El Hillo.

Humanitární pracovníci v Madáji
Zdroj: ČTK/AP/Uncredited

Právě krize hladovějících obyvatel urychlila svolání mimořádného summitu Rady bezpečnosti. „Je důležité, aby se především ti hlavní hráči konečně domluvili. A to nejenom USA a Rusko, ale hlavně Katar a Saúdská Arábie, které podporují radikální organizace,“ podotkl zahraniční zpravodaj ČRo Robert Mikoláš.

Schůzka Rady bezpečnosti má rovněž přispět k přípravě syrských rozhovorů, které odstartují 25. ledna v Curychu. O pár dní dříve budou o konfliktu v Sýrii jednat i ministři zahraničí Spojených států a Ruska John Kerry a Sergej Lavrov.