Francouzi protestují proti novému letišti v Nantes, soud rozhodne koncem měsíce

Na konec ledna odložil francouzský soud rozhodnutí o vystěhování posledních jedenácti rodin, jejichž domy stojí na území plánovaného letiště v západofrancouzském Nantes. Protesty proti stavbě pokračují, od víkendu demonstrovaly ve městě tisíce lidí, blokovaly silniční obchvat a střetly se i s policií.

Plán, o němž se mluví už od 70. let, předpokládá přesun stávajícího letiště na jihu města do oblasti Notre-Dame-des-Landes asi 20 kilometrů severně od Nantes. Stavba by měla být podle původních předpokladů dokončena v roce 2017. Letiště s plánovanou roční kapacitou čtyř milionů cestujících má stát 580 milionů eur a má být hlavní vstupní branou pro turisty do západní části Francie. Do roku 2050 by se kapacita letiště měla zvýšit na devět milionů pasažérů.

Prokračuje boj proti stavbě nového letiště v Nantes (zdroj: ČT24)

Odpůrci letiště mimo jiné poukazují na vysoké náklady projektu a dopady na životní prostředí a prohlašují, že by stačilo modernizovat současné letiště.

Pokud se jedenáct rodin nevystěhuje, bude nad nimi viset hrozba pokuty dvou set eur denně za každý spis, říká mluvčí hnutí odporu ACIPA Dominique Fresneau. Na jeho bratrance je vedeno spisů pět - pokuta tisíc eur denně by ho zničila. I proto v posledních dnech oba svolávali jednu demonstraci za druhou. Ta sobotní byla největší akcí od února 2014, kdy se v centru Nantes na protest proti novému letišti sešlo 20 000 lidí.

Kvůli novému letišti v Nantes hrozí 11 rodinám vystěhování
Zdroj: ČT24

Prezident Francois Hollande slíbil, že se vystěhovávat nebude – alespoň do té doby, než letiště získá stavební povolení. Protestujícím se kromě zemědělců dostává podpory i od ekologů, podle nichž projekt ohrozí výjimečné živočišné druhy. Ekologií ale argumentují i zastánci nového letiště: to stávající podle nich za padesát let nebude stačit rozvíjející se letecké dopravě a zvětšovat se nemůže, aby neohrozilo chráněnou zónu.