V Moskvě udeřila sněhová bouře, zrušeny desítky letů

Do centrálního Ruska dorazila silná sněhová bouře. Jen v Moskvě má v nejbližších hodinách připadnout čtvrt metru sněhu. Letiště v ruské metropoli už zrušilo desítky letů. Husté sněžení má trvat do středečního rána. Doprovázet ho má vítr o rychlosti až dvacet metrů za sekundu.

„V úterý kolem poledne předpovídáme náhlou změnu počasí. K Moskvě se blíží východní okraj mocné tlakové níže. Teplota vzduchu stoupne o více než deset stupňů Celsia; z minus 15 až minus 17 stupňů Celsia na minus pět stupňů Celsia,“ konstatoval ředitel ruského meteorologického centra Roman Vilfand.

Do ulic vyjely tisíce sypačů a pluhů. Podle Vilfanda spadne víc sněhu než za celé předchozí období – zima začala v Rusku nezvykle mírně, mrzlo pouze koncem prosince.

Zpoždění mají i vysokorychlostní vlaky mezi Moskvou a Petrohradem. Podle serveru The Moscow Times bylo na letišti Domoděvovo zrušeno nejméně třináct letů, na letišti Šeremeťjevo 57 letů a minimálně jeden let byl odvolán i na letišti Vnukovo.

Ruská letecká společnost Aeroflot oznámila, že kvůli špatnému počasí musí v úterý
zrušit 28 letů a u dalších změnit čas odletů a příletů. Kromě vnitrostátních letů se jedná také o spoje s Paříží, Mnichovem či Frankfurtem. Pražské letiště zatím hlásí dva zrušené středeční lety na Šeremeťjevo. Jde o spoje leteckých dopravců Travel Service a ČSA.

V závějích uvízla auta, jeden člověk umrzl

Silné mrazy nepolevují ani za Uralem. Silnice mezi Orenburgem a Orskem blízko rusko-kazašské hranice nebyla průjezdná, za den tu nasněžilo tolik jako za celý měsíc. Lidé uvízli v metrových závějích a mrzli. „Záchranáři se nemohli probít, protože závěje jim rostly doslova před očima,“ konstatoval oblastní náčelník ministerstva pro mimořádné situace Petr Ivanov.

Události: Krutá ruská zima (zdroj: ČT24)

Pomoc přišla až po patnácti hodinách. Jeden muž mezitím zemřel, dvanáct dalších skončilo s omrzlinami v nemocnici. Lidé si stěžují. „Když jsme telefonovali s prosbou o pomoc, operátorky nám odpověděly, že jsme měli sedět doma a nikam se necpat,“ prohlásil účastník kalamity Pavel Gusev.

V autech došel benzin a v mrazu čekali staří lidé, děti i těhotné ženy. Kritiku adresují ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.