Spekulace o motivu útoků v Egyptě: islamismus nebo pomsta zaměstnavateli

Egyptská policie stále šetří motiv pachatelů útoku v hotelu Bella Vista v Hurghadě. Kromě možného náboženského fanatismu se spekuluje i o mstě zaměstnavateli za nevyplacenou mzdu. Úřady v místě posilují bezpečnostní opatření. Zraněný Švéd již opustil nemocnici, pobodaní rakouští manželé jsou stále hospitalizováni, brzy by však měli být propuštěni. V dovolené chtějí pokračovat.

K útoku v Hurghadě se nepřihlásila žádná skupina, od začátku vyšetřování se nicméně spekuluje o možném islamistickém motivu incidentu. Jeden z hostů hotelu v sobotu vylíčil, že v době útoku viděl z balkónu před hotelem muže, který mával černým praporem s bílými písmeny a hlasitě křičel.

Také zaměstnanec hotelové restaurace tvrdí, že jeden z útočníků měl u sebe černý šátek, který se podobal vlajce Islámského státu. „Jeden z nich volal: Je jen jeden bůh. Vyhodíme tohle místo do vzduchu,“ vybavil si.

Na blogu provozovatele místní potápěčské školy se ale objevila další spekulace. Útočníci prý byli bývalí zaměstnanci hotelu, kteří se chtěli pomstít, neboť jim nebyla vyplacena mzda. Kromě toho se množí i zvěsti, že se dvojice mladých Egypťanů pohádala o ženu a spor se jim vymknul z rukou.

Pobodaná žena: Diletantský útok

Pobodaný švédský turista byl z nemocnice propuštěn
Zdroj: Mohamed Abd El Ghany/Reuters

Na hotel Bella Vista zaútočili v pátek večer dva muži. Jednoho zasahující policisté zastřelili, druhého těžce postřelili do nohou. Stihli však pobodat tři lidi, Švéda, který již nemocnici opustil, a dva Rakušany, kteří jsou zatím stále v péči lékařů. Brzy by však také měli být propuštěni. V dovolené chce rakouský manželský pár pokračovat. V interview odvysílaném v sobotu večer na rakouské ORF zraněná žena zdůraznila, že útok v hotelu byl „opravdu diletantský“.

Ředitel hotelu na svém účtu na Facebooku uvedl, že útočníci byli vyzbrojeni „malými noži a umělohmotnou atrapou pistole". Podle sobotního prohlášení egyptského ministerstva vnitra ale měli útočníci vzduchovky. Mnozí svědci útoku také slyšeli střelbu.

Policie v Hurghadě posílena

Rakouské ministerstvo zahraničí po útoku zvýšilo stupeň bezpečnostního rizika pro své občany v celém Egyptě. Ve všech egyptských turistických lokalitách prý „existuje velmi reálně zvýšené bezpečnostní riziko teroristických akcí a jiných útoků", stojí na webu ministerstva.

Posílená policejní přítomnost v Hurghadě
Zdroj: Mohamed Abd El Ghany/Reuters

Egyptský ministr turistiky Hišam Zazu, který místo útoku v sobotu navštívil, přislíbil v příštích dnech zavést nová bezpečnostní opatření na ochranu turistů. Podle zpravodaje AFP byly v Hurghadě posíleny policejní hlídky.

Černínský palác v souvislosti s útoky doporučuje všem českým občanům, aby při pobytu v Egyptě dbali zvýšené opatrnosti a před cestou do země se registrovali v dobrovolné databázi cestovatelů DROZD. Lidé by také měli mít u sebe kontakt na zástupce své cestovní kanceláře.