Únik metanu vylidňuje předměstí Los Angeles - oprava může trvat ještě řadu měsíců

Na předměstí Los Angeles platí už třetí den stav ohrožení, který byl vyhlášen kvůli unikajícímu metanu z podzemí. Plynařská firma se sice snaží závadu odstranit, jenže nalezení poškozeného místa hluboko pod zemí je velmi obtížné a může trvat řadu měsíců. Metan začal unikat před více než dvěma měsíci a předměstí Porter Ranch se od té doby téměř vylidnilo, když ho opustilo asi deset tisíc lidí, dalších sedm tisíc se na to chystá. Mnoha místním obyvatelům byla těžařská firma nucena najít nouzová ubytování v hotelech, děti pak chodí do náhradních škol.

Guvernér Jerry Brown vyhlásil stav ohrožení na předměstí Porter Ranch už ve středu a vyzval k využití všech dostupných prostředků k zamezení dalšího úniku plynu.

Plynařská společnost se sice místním obyvatelům omluvila a financuje náklady spojené s evakuací, podle stanice BBC však odmítá, že je rozsah úniku možné označit za katastrofu pro životní prostředí. Směs plynů obsahující metan podle představitelů firmy přímo neohrožuje zdraví lidí ani přírodu.

Únik metanu je jedna z nejhorších přírodních katastrof v historii Kalifornie.
Mitchell Englander
Radní Los Angeles

Zatímco lékaři oslovení americkými médii dávají firmě za pravdu, co se dlouhodobého ohrožení lidského zdraví týče, podle ochránců přírody může mít metan, který je jedním z nejúčinnějších skleníkových plynů, ničivý dopad na zdejší životní prostředí.

Tím spíše, že podle expertů může nalezení poškozeného místa a odstranění závady na 62 let starém potrubí trvat ještě několik měsíců. Potrubí totiž přivádí plyn do zásobníku ukrytého přes 150 metrů pod zemí.

Ekonomové odhadují, že odstranění havárie a náklady na soudní spory a pokuty s ní spojené mohou plynařskou firmu přijít až na několik miliard dolarů.

Záběry pořízené 17. prosince loňského roku – obří výrony metanu jsou natočené speciální kamerou, aby byly viditelné. V pozadí je údolí San Fernando.