Nizozemská pololetka ve znamení migrantů. EU musí podle Rutteho příval snížit

Juncker oficiálně představil nizozemské předsednictví (zdroj: ČT24)

Výrazné snížení počtu migrantů mířících do Unie je zásadní podmínkou zvládnutí uprchlické krize, řekl premiér Nizozemska Mark Rutte, jehož země v tomto pololetí předsedá Radě EU. Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans dal přitom jasně najevo, že při snižování počtu migrantů by mělo víc udělat Turecko.

Podle nizozemského premiéra je také třeba zajistit spravedlivé rozdělení zátěže, kterou migrační krize pro unijní země znamená, a to jak v souvislosti s dohodnutým přebíráním žadatelů o azyl mezi členskými státy, tak také v dalších oblastech. Třetí podmínkou je zajištění, že každý členský stát bude mít na svém území dostatečné přijímací kapacity.

„Je jasné, že za posledních několik týdnů zůstala čísla (o počtech příchozích imigrantů) relativně vysoko,“ poznamenal eurokomisař. Turecko ovšem podle Timmermanse, který bude v Ankaře opět jednat v pondělí, uvádí s Unií domluvený akční plán do života a spolupráce je pozitivní. „Zdaleka ale nejsme spokojeni,“ podotkl však.

Unie výměnou za pomoc se zvládáním migračního toku slíbila Turkům výraznou finanční podporu, zjednodušení vízového styku a otevření nových kapitol v přístupových jednáních Ankary s EU.

2015 – Výběr Reuters – uprchlíci
Zdroj: REUTERS/Yannis Behrakis

„Významné snížení počtů (imigrantů) má zásadní význam. Stávající čísla nemohou pokračovat,“ prohlásil Rutte. Podle údajů OSN dorazil loni do Evropy přes milion osob a několik tisíc lidí při pokusu dostat se na kontinent přes moře zahynulo.

Šéf komise Jean-Claude Juncker doplnil, že nizozemské předsednictví hodlá k tomuto tématu svolávat schůzky na ministerské úrovni každý měsíc. Timmermans také podpořil rychlejší rozhodování o tom, kdo má v EU právo na azyl. Ostatní by podle něj měli být daleko rychleji vraceni do svých původních zemí.