Pátrání po pachatelích z Kolína nad Rýnem zatím bez úspěchu. Policie se brání kritice

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére kritizoval práci policie při silvestrovském incidentu v centru Kolína nad Rýnem, kde se skupiny mužů dopouštěly sexuálních útoků a krádeží. Napadení už ohlásila více než stovka žen. Policie po pachatelích pátrá na základě výpovědí svědků a jejich videí. Kolínská primátorka upozornila, že zatím nejsou důkazy o tom, že mezi útočníky byli běženci. Mohli to být rodilí Němci. V menším měřítku došlo k útokům i v dalších velkých německých městech, v Hamburku se policii přihlásilo přes padesát napadených žen.

„Policie opustila prostranství (u kolínského nádraží), později došlo k těmto událostem a nyní se jen čeká na trestní oznámení od obětí. Tímto způsobem se pracovat nemůže,“ upozornil de Maiziére v televizi ARD.

Proti jeho výrokům se ale ohradily policejní odbory. „Nemyslím, že je správné, aby ministr veřejně kritizoval místní policii a lidi, kteří řídili zásah. Takto paušálně napadnout kolínskou policii je nepřístojné,“ reagoval šéf odborů Rainer Wendt.

Kolínský policejní prezident Wolfgang Albers v televizi N24 uvedl, že o silvestrovské noci bylo na místě 70 státních a 140 městských policistů. První informace o sexuálním obtěžování podle něj bezpečnostní síly dostaly už krátce po činu, nepodařilo se však zadržet žádného pachatele, protože je oběti ani svědci nedokázali v davu rozpoznat. Nyní vyšetřovatelé žádají svědky o předání dalších amatérských videí ze silvestrovské noci, na nichž by bylo možné odhalit násilníky a dodatečně je identifikovat.

Nádraží v Kolíně nad Rýnem
Zdroj: Reuters/Wolfgang Rattay

Albers také odmítl výzvy, aby kvůli incidentu odstoupil. „V úřadu samozřejmě zůstanu. Myslím, že právě teď je mě na tomto místě třeba,“ řekl.

Kritice čelí i kolínská primátorka Henriette Rekerová kvůli svému doporučení, aby se ženy při pohybu v davu snažily udržovat bezpečný odstup od ostatních lidí. Mnozí Němci její vyjádření vnímají, jako by primátorka dávala část viny za incident i obětem.

Policie registruje dva případy znásilnění

V okolí kolínského hlavního nádraží a nedaleké katedrály se podle dosavadního vyšetřování shromáždila o silvestrovské noci asi tisícovka mužů, kteří podle policie vypadali, jako by pocházeli ze severní Afriky nebo z arabských zemí. Z davu se vyčlenily skupiny o 20 až 100 lidech. Pachatelé obklíčili ženy, osahávali je a okrádali. Policie potvrdila, že už nejméně dvě ženy ohlásily znásilnění.

Napadení, obtěžování či krádeže oznámilo dosud přes 100 žen, z toho dvě třetiny jsou turistky, které přijely do Kolína nad Rýnem právě kvůli oslavě příchodu nového roku. Ministr spravedlnosti Heiko Maas vyjádřil podezření, že celý případ je dílem organizovaného zločinu. „Zdá se, že to celé bylo dohodnuté,“ řekl.

Kolínská policie odmítá kritiku kvůli silvestrovské noci (zdroj: ČT24)

Kvůli silvestrovským událostem byla založena speciální vyšetřovací komise. Spekulace, že útoky spáchala policii dobře známá skupina lidí prodávajících drogy před kolínským nádražím, vyšetřovatelé odmítli. Podle informací ARD přijeli pachatelé do Kolína záměrně. Rainer Wendt rozhlasové stanici NDR Info řekl, že se zřejmě nejednalo přímo o „organizovaný zločin“, pachatelé se ale minimálně „tajně dohodli na využití masy lidí, tmy a momentu překvapení, aby mohli po činu nepozorovaně zmizet“.

Německá tisková agentura DPA během středy zveřejnila informaci o zadržení tří mužů, představitelé policie to ale později popřeli s tím, že tři lidé jsou zatím pouze „vyšetřováni“.

Počet ohlášených případů napadení se mezitím zvýšil i v severoněmeckém Hamburku. Náměstek tamního policejního prezidenta Reinhard Fallak v rozhovoru s listem Hamburger Abendblatt řekl, že do středečního odpoledne policie přijala oznámení o sexuálních útocích od 53 žen. Napadené se prý shodují v tom, že útočníci mluvili arabsky a že jejich vzhled byl jižanský, severoafrický a arabský.

Řada Němců spojuje útoky s uprchlíky. Politici před paušalizováním varují

Německá média upozorňují, že mnoho diskutujících na internetu a sociálních sítí dává útoky do souvislosti s uprchlickou krizí a vyzývá k odmítání běženců. V komentářích jsou cizinci a zejména mladí muslimové paušálně označováni za zločince a násilníky, kteří zneužívají německou pohostinnost. Uživatelé sociálních sítí volají po jejich okamžitém vypovězení z Německa a kritizují policii, která údajně zachází s cizinci v rukavičkách.

Členové německé vlády ale už v úterý odmítli spojování incidentu s uprchlickou krizí. Ministr de Maiziére zdůraznil, že události nesmí vést k podezřívání všech běženců. Kolínská primátorka Henriette Rekerová také upozornila, že zatím nejsou žádné důkazy o tom, že mezi pachateli útoků byli běženci. Podle policie to mohli být i rodilí Němci, jejichž předkové se do země přistěhovali.

Generální tajemník vládní Křesťanskosociální unie (CSU) Andreas Scheuer požaduje okamžité vyhoštění všech běženců, kteří se dopustili sexuálního obtěžování. Místopředsedkyně kancléřčiny Křesťanskodemokratické unie (CDU) Julia Klöcknerová zas vyzvala k otevřené debatě o původu pachatelů. 

Zemský ministr vnitra Ralf Jäger informuje o vyšetřování v Düsseldorfu
Zdroj: Monika Skolimowska/ČTK/AP

V Düsseldorfu vyšetřují dva tisíce lidí

Policie v západoněmeckém Düsseldorfu současně oznámila, že vyšetřuje asi 2200 lidí podezřelých z organizované pouliční kriminality v okolí tamního hlavního železničního nádraží. Zda někteří z podezřelých působili během Silvestra i v nedalekém Kolíně nad Rýnem, zatím není jasné. Düsseldorfská policie proto se svými kolegy z Kolína úzce spolupracuje. Policejní mluvčí pouze konstatoval, že velký podíl této kriminality připadá na podezřelé severoafrického původu.

Policejní razie u nádraží ve Frankfurtu
Zdroj: Boris Roessler/ČTK/DPA

V úterý večer podnikla policie také rozsáhlou razii kolem nádraží ve Frankfurtu nad Mohanem. Zaměřili se na drogové překupníky a pouliční kriminalitu. Média se v reakci na zveřejněné výsledky akce shodují, že zátah skončil bez valných výsledků. Policisté totiž objevili jen menší množství hašiše a marihuany, ale žádné tvrdé drogy. Zabaveno bylo dále několik lahví nezdaněného alkoholu, dvojice pákových kleští či elektrický paralyzér. Prověřeno bylo asi 700 lidí, 166 z nich pak podstoupilo osobní prohlídky, uvedl portál listu Frankfurter Rundschau. Zadrženo bylo osm osob, a to kvůli prohřeškům proti imigračním zákonům.