První sněhová nadílka v Alpách přišla až poslední den prázdnin

Lyžaři a další turisté, kteří zamířili přes vánoční prázdniny do Alp, si zoufali kvůli zeleným sjezdovkám. Sněhové nadílky se nakonec dočkali až poslední den. Podle předpovědí bude přitom v příštích dnech chumelit ostošest – místy napadne i metr sněhu.

Ideální lyžařské podmínky si poprvé a naposledy vyrazily užít tisíce turistů, kteří se po vánočních prázdninách vrací domů. „Celý týden tady nebyl žádný sníh. Využijeme ten poslední den,“ konstatoval jeden z turistů.

Centimetry sněhu napadly ve francouzských, švýcarských, italských i rakouských Alpách. Ještě na Nový rok zde byly jen zelené stráně a opuštěné sjezdovky. Kdo nepřišel s alternativou, o turisty často přišel.

obrázek
Zdroj: ČT24

Nejvýš položený lyžařský areál v Evropě dokázal udržovat v provozu polovinu svých sjezdovek. Aby nápor lidí zvládl, požádal místní, aby místo lyží obuli turistické boty. „Žijeme z turismu. Není tu žádný průmysl. Takže turistům musíme nabídnout to nejlepší, co máme,“ podotkla obyvatelka Val-Thorens.

Jinde zase nasadili helikoptéry a na sjezdovky navozili stovky tun technického sněhu – stížnostem na neekologičnost navzdory. „Lyžařská střediska poskytují ve Francii práci 120 tisícům lidí. My se tak snažíme udržet zaměstnanost,“ prohlásila manažerka turistického ruchu Anne Marmottanová ze Sainte-Foy-Tarentaise.

Často jde o sezónní zaměstnance. Tuto zimu je jich zatím ve francouzských horách o 40 procent méně než obvykle.

Alpská střediska se dočkala sněhu, řada turistů si ale dovolenou neužila (zdroj: ČT24)