Dvoutřetinová parlamentní většina venezuelské opozice je v ohrožení

Tři opoziční i jeden socialistický poslanec ve Venezuele mají pozastavený mandát po nedávných volbách. Rozhodl o tom tamní ústavní soud, který tak připravil opozici o dvoutřetinovou většinu. Opozice rozhodnutí soudu odmítá a vyzývá mezinárodní společenství, aby zastavilo pokus o „justiční převrat“.

Ústavní soud ve středu bez dalšího vysvětlení suspendoval čtyři poslance za stát Amazonas a o dalších šesti, zvolených za státy Aragua a Yaracuy, má ještě rozhodnout. Už nyní ale opoziční koalice Stůl demokratické jednoty (MUD) přišla o dvoutřetinou většinu, a bude tak mít jen většinu třípětinovou. Podle agentur jde o další z kroků socialistů, kteří v nedávných volbách ztratili po 16 letech převahu v parlamentu.

Končící parlament, v němž mají ještě vládní socialisté většinu, například v předchozích dnech schválil třináct nových ústavních soudců a za veřejnou ochránkyni lidských práv vybral soudkyni Susanu Barreirosovou, která letos poslala na téměř 14 let do vězení lídra opozice Leopolda Lópeze za „protivládní spiknutí“.

Prezidentské dekrety i vznik Komunálního parlamentu

Předseda končícího parlamentu Diosdado Cabello pak minulý týden oznámil ustavení Komunálního parlamentu, který označil za „nejvyšší instanci lidové moci“. Má ovládat zdroje země a přijímat zákony. Podle opozice by ale šlo o paralelní Národní shromáždění a porušila by se tím ústava.

V posledních prosincových dnech prezident Nicolás Maduro také využívá své zákonodárné moci vydáváním dekretů, kterou mu dali poslanci letos na jaře zákonem platným do konce roku 2015. Ve středu například vyhlásil zákon o zvýšení daní pro vyšší příjmové skupiny či zákon o sociálním zabezpečení pro ozbrojené složky.

„Národní shromáždění je výrazem svrchovanosti lidu a prezident se ji pokouší poškodit prostřednictvím neobjektivního soudu,“ uvedl podle listu Wall Street Journal opoziční zákonodárce Julio Borges.

Nicolás Maduro
Zdroj: Reuters

Pátého ledna přijdou na ustavující zasedání všichni

Zvolený zákonodárný sbor má první zasedání naplánováno na úterý a opozice již prohlásila, že rozhodnutí ústavního soudu o pozastavení mandátů pro tři své poslance bude ignorovat. Napsala otevřený dopis generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi, organizacím Unasur a Mercosur i Evropské unii, v němž žádá o „aktivaci mezinárodních demokratických mechanismů proti státnímu soudnímu převratu“.

Někteří komentátoři se obávají vypuknutí pouličních nepokojů v příštím týdnu. Příznivci vlády na Twitteru vyzvali venezuelský lid, aby v den prvního zasedání nového parlamentu přišel „ústavně převzít Národní shromáždění“.

Dvoutřetinovou většinu chtěla MUD využít mimo jiné k prosazení referenda o sesazení prezidenta Nicoláse Madura, jemuž mandát končí až v roce 2019, odvolání soudců nejvyššího soudu, změně ústavy či přijetí amnestie pro politické vězně.