Do Baltimoru se vrací život, zabitého černocha připomínají malby

Do centra amerického Baltimoru už se po dubnových nepokojích vrátili turisté i nejrůznější kongresy. Vznikají památníky, jež mají zvěčnit černošského mladíka Freddyho Graye – toho podle prokurátora zabili policisté. Ve městě vznikla rovněž herna, která má děti uchránit od drogové závislosti.

Pětadvacetiletý černoch zemřel letos v dubnu na následky zlomeniny krčních obratlů, kterou utrpěl při zatýkání a transportu do vazby. Tam mu podle prokurátorky policisté neposkytli pomoc, i když o to opakovaně žádal.

Tři z obviněných policistů jsou černé pleti, tři běloši a je mezi nimi jedna žena, uvádí americká média. Část z nich byla obviněna z neúmyslného zabití, část z vraždy. Na vině prvního ze členů hlídky se před Vánoci porota neshodla, soud se proto bude v červnu opakovat. Proces s dalším policistou začne v lednu.

Baltimore po nepokojích
Zdroj: ČT24

Během bouří na konci dubna bylo vypáleno nebo jinak poškozeno na 400 obchodů. Drtivá většina z nich už znovu otevřela. Opravuje se také drogerie a lékárna – symbol nepokojů.

Ericka Alstonová otevřela pro poznamenané děti hernu, kde tráví čas po škole. „Vzhledem k tomu, že má primární zodpovědnost je zneužívání látek a drogová závislost, naším cílem v této budově je to, aby děti neskončily v té druhé,“ poznamenala Alstonová. Hned vedle totiž vyrostlo centrum, kde pomáhá dospělým.

Události: Baltimore po dubnových nepokojích ožívá (zdroj: ČT24)

Na hřišti venku děti běhat nemůžou, protože přes den se tu prodávají drogy a v noci sex. „Mladí prodávají drogy. Kdyby měli práci, tak by s tím většina přestala. Jsou jen tři cesty, jak to dopadne: skončíte ve vězení, mrtvý nebo se sám stanete závislý,“ tvrdí vedoucí obchodu s mobilními telefony James Carter. Sám učí místní hospodařit s penězi a rozdává jim jídlo.

Poblíž křižovatky, kde byl Gray naposledy spatřen živý, vyrostly malby, které ho mají zvěčnit. Přibývají i památníky – sloup s balonky za každého zavražděného člověka.