Na severu Pákistánu se odpálil sebevražedný atentátník, dvě desítky mrtvých

Nejméně 22 lidí zahynulo a přes 70 dalších bylo zraněno při sebevražedném atentátu před vládním úřadem ve městě Mardan na severozápadě Pákistánu. K útoku se přihlásila pákistánská odnož radikálního hnutí Taliban, informovala agentura Reuters.

„Sebevražedný atentátník přijel na motocyklu plném výbušnin před úřad v Mardanu, kde ve frontách čekalo mnoho lidí,“ řekl policejní důstojník Naím Chán. Atentát se stal před úřadem, kde se vydávají občanské průkazy. Dvacet osm lidí je podle mluvčího záchranářů v kritickém stavu.

Mardan leží asi 50 kilometrů severozápadě od Péšávaru, hlavního města provincie Chajbar Pachtunchvá, která sousedí s Afghánistánem. Pákistánský Taliban, který usiluje o svržení vlády a nastolení přísné islámské vlády, tam měl v minulosti na svědomí obdobné útoky.

Mluvčí radikálů Ehsanulláh Ehsan sdělil, že úřad byl podle něj legitimním cílem, neboť jde o součást „nenáviděného pákistánského státu“. „Zaútočíme na všechny pákistánské organizace, které jsou přímo nebo nepřímo součástí této války,“ uvedl Ehsan v prohlášení.