Státní duma varuje: Rusové by Nový rok neměli slavit v cizině

Poslanci ruského parlamentu varovali občany, aby kvůli své bezpečnosti nejezdili slavit Nový rok do zahraničí. Důvodem jsou bezpečnostní obavy vyvolané zesíleným bojem s extremisty, zejména leteckými údery Ruska v Sýrii. Kdo si už koupil letenky do ciziny, měl by je prý vrátit.

Naléhavou výzvu adresoval ruské veřejnosti poslanec Dmitrij Gorovcov z bezpečnostního výboru Státní dumy. Jakékoli varování ruských bezpečnostních složek je podle něj nutné brát vážně, stejně jako obdobná upozornění cizích tajných služeb. Gorovcov sám prý už zahraniční cestu zrušil a bude příchod nového roku slavit v Moskvě.

Počet zahraničních zájezdů zakoupených v ruských cestovních kancelářích se už i bez varování propadl o desítky procent, stejně jako individuální cesty Rusů do ciziny, uvádí ruská média. Turecko, nejoblíbenější destinace ruských turistů, vypadlo z nabídky v důsledku ruských sankcí po sestřelení ruského bojového letounu tureckou armádou. Kvůli tragické havárii dopravního letadla nad egyptským Sinajským poloostrovem nejezdí Rusové ani do Egypta.

Propad prodeje zájezdů do ciziny se cestovní kanceláře snaží nahradit nabídkou nových míst - třeba pobyty na Ruskem anektovaném Krymu.

Jen do Turecka či Egypta jezdilo každý rok přes 5 milionů turistů. Teroristický útok na ruské letadlo s dvěma stovkami cestujících v Egyptě a následné sestřelení ruské stíhačky ale spustily závoru na cestě Rusů za dovolenou na jih. Kreml nyní hledá nové destinace pro občany – a nejraději by své turisty viděl na Krymu.

Krym jako spása ruského turismu? (zdroj: ČT24)

„Krym každopádně může nahradit Turecko a Egypt, ale až poté, co bude zlepšena infrastruktura, postaveny nové silnice, vybudované pláže a obsluhující personál se naučí kvalitně obsluhovat," upozornila šéfka Asociace ruských cestovních kanceláří Maja Lomidzeová.

Na poloostrově je nyní 186 ubytovacích zařízení, většinou však nižší kategorie. Nároční ruští turisté často vyžadují servis all-inclusive, na který si zvykli v Turecku, na Krymu ho ale prakticky nenajdou. Několik málo opravdu drahých hotelů si navíc může dovolit jen malá část z nich.

Slabou úroveň služeb se úřady snaží vynahradit památkami jako je palác, kde se konala Jaltská konference anebo sídlo Chána v Bachčisaraji. Schází ale kvalitní vybudované spojení – v současnosti je pouze letecké. Most, který má Krym propojit s ruskou pevninou, přitom roste jen velmi pomalu.