Po roce atentátů a krvavých konfliktů hledala britská královna útěchu v Bibli

Naději na triumf světla nad temnotou v těchto nelehkých časech vyjádřila ve svém tradičním vánočním poselství britská královna Alžběta II. Svůj předtočený projev pronesla z Buckinghamského paláce, vánoční svátky ale tráví na svém sídle v Sandringhamu.

„Je pravda, že svět musel letos vzdorovat temným okamžikům. Janovo evangelium ale obsahuje verš o velké naději, který se často používá ve vánočních mších: 'To světlo ve tmě svítí a tma je nepohltila',“ řekla 89letá královna, která připomněla, že letošní rok v Evropě poznamenaly extremistické útoky a migrační krize. 

„Jednou z radostí toho, že žijete dlouho, je, že se díváte na své děti, pak na vnoučata, pak na pravnoučata, jak pomáhají se zdobením vánočního stromku. A letos získala moje rodina nového člena, aby se připojil,“ řekla také Alžběta II. v narážce na druhé dítě prince Williama a jeho manželky Kate.

Princezna Charlotte, která se narodila 2. května, je čtvrtou v pořadí následnictví na britský trůn po svém dědečkovi princi Charlesovi, otci Williamovi a svém o 21 měsíců starším bratrovi, princi Georgeovi.

Jako vždy 25. prosince navštívila královna kostel svaté Máří Magdalény na svém sídle v Sandringhamu, kde tráví vánoční svátky. Spolu s ní sem zavítal i její manžel princ Philip, syn Charles s Camillou, vnuk William s Kate a další vnuk Harry.

Alžběta II., která je zároveň i hlavou anglikánské církve, se k národu obrací se svým vánočním projevem každý rok. Tradici těchto poselství založil její dědeček Jíří V. v roce 1932. Vánoční řeč, kterou si královna napsala sama, je jednou z mála příležitostí, kdy se nemusí obracet na vládu a kdy může vyjádřit vlastní názor.