Německo začne sledovat zločinnost migrantů

Německo začne podrobně sledovat zločinnost migrantů, kteří přibyli do země. Umožní to nová kolonka „uprchlík“ (Flüchtling) ve formuláři k podání trestního oznámení. Shodli se na tom ministři vnitra jednotlivých zemí se spolkovým ministrem Thomasem de Mazierem.

Zatím rozlišuje německá policie u podezřelých z trestné činnosti národnost, donedávna existovala také zvláštní kolonka pro imigranty ze zemí bývalého východního bloku, kteří prokázali svůj německý původ. Na aktuální migrační krizi ale formuláře zatím nereagovaly.

„Nemáme žádná spolehlivá data o tom, jaký podíl mají uprchlíci na kriminalitě a jakých činů se dopouštějí především,“ upozornil mluvčí ministerstva vnitra Severního Porýní-Vestfálska Wolgang Beus. Před zavedením kolonky „uprchlík“ musí ještě úřady definovat, co přesně takové označení znamená.

Spolkový kriminální úřad se pokusil ve své předběžné zprávě za letošní rok odvodit, nakolik se běženci dopouštějí trestné činnosti, ze zmíněných údajů o národnosti. Z těch vyplývá, že problematičtí jsou především lidé z balkánských zemí – Kosované, Srbové a Makedonci. Syřané a Iráčané jsou údajně ve spodní části žebříčku národností pachatelů. Nejčastější jsou mezi migranty údajně majetkové trestné činy, padělání a krádeže.