NASA zrušila miliardový projekt na Mars. Další šance za tři roky - nebo vůbec

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zrušil březnový start robotické sondy InSight na Mars. Důvodem je závada na seismografu. Servery zabývající se výzkumem vesmíru spekulují, zda bude projekt za 425 milionů dolarů (10,5 miliardy korun) zcela zrušen, nebo bude start odložen na rok 2018, kdy nastane další vhodné startovací okno pro let k rudé planetě.

Na vyslání sondy, která má vědcům pomoci prozkoumat vnitřní stavbu Marsu, spolupracují s Američany i Evropané. Zmíněný seismograf, který má problémy s těsností vakuového kontejneru, dodalo francouzské Národní středisko pro výzkum vesmíru (CNES). V kontejneru jsou přitom uloženy veškeré primární senzory. CNES vadný svár sice opravilo, podle NASA ale problém s netěsností trvá.

Zatímco americký vesmírný úřad již naděje k letu na Mars vzdal, CNES v uskutečnění startu stále věří. Jeho šéf Jean-Yves Le Gall podle portálu spacenews.com uvedl, že na vyřešení závady je stále čas do 5. ledna.

Sonda InSight je nyní v klíčové fázi předletové přípravy. Minulý týden ve čtvrtek byla dopravena na Vandenbergovu leteckou základnu v Kalifornii, odkud ji měla do kosmu vynést raketa Atlas V.

Pokud se březnový start opravdu neuskuteční, jak NASA tvrdí, bude pravděpodobně nutné let odložit na rok 2018, kdy Země a Mars budou opět v pozici výhodné pro meziplanetární cestu. Příhodné okno se podle spacenews.com otevírá jednou za 26 měsíců.