Make it so. Tažný paprsek již uzvedne polystyrenovou kuličku

Horizont ČT24: Tažný „paprsek“ je akustický (zdroj: ČT24)

Tažný paprsek dobře znají čtenáři a diváci vědeckofantastických příběhů. Vědci z bristolské univerzity nyní přišli s něčím obdobným. Nedokáží sice svým paprskem udržet vesmírnou loď, ale zato udrží ve vzduchu malou kuličku. Spíše než ve vesmírných bitvách doufají ve využití v medicíně.

O technologii, která připomíná tažné paprsky známé ze Star Treku nebo Hvězdných válek, se zatím hovořilo pouze v souvislosti s pohyby mikročástic. Bristolská univerzita se ale může pochlubit přístrojem, který udrží na místě i malou polystyrenovou kuličku. Ta se nejenom vznáší, ale navíc se vznáší na přesně stanoveném místě a může se i pohybovat.

Zatímco dosavadní „tažné paprsky“, které pohybovaly jen mikroskopickými částicemi, byly laserové, tentokrát se vědci rozhodli využít zvuk. Má frekvenci 40 kHz a vydává ho soustava 64 miniaturních reproduktorů. Jeho tvůrci nazývají pole, ve kterém se zadržený přehled pohybuje, akustickým hologramem. „Máme plochý povrch a vytváříme trojrozměrné zvukové pole, které předmět obklopuje,“ popsal autor projektu Asier Marzo. Ve srovnání s laserem dokáže podle něj akustické pole pohybovat mnohem většími objekty, a to za cenu nižší energie.

Praktické využití akustického „tažného paprsku“ vidí Asier Marzo hned dvojí. „Chceme se zaměřit na to, abychom nechali vznášet předmět o velikosti plážového míče ve vzdálenosti kolem deseti metrů. Užitečné to může být hlavně v prostředí nulové gravitace, třeba pod vodou nebo na Mezinárodní vesmírné stanici,“ nastínil první.

Druhé využití technologie by mohlo být medicínské. Mohla by pomoci odstraňovat krevní sraženiny nebo ledvinové kameny bez potřeby chirurgického zákroku.