Počet uprchlíků, kteří letos přišli do Evropy, pokořil milion

Do Evropy letos dorazil už více než milion migrantů. Informovala o tom dnes Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Oproti loňskému roku se jedná o čtyřnásobný nárůst. Polovinu běženců tvoří lidé ze Sýrie.

Většina běženců se na kontinent dostala po moři mezi Tureckem a Řeckem (800 tisíc migrantů). Do Evropy nejčastěji utíkají Syřané, Iráčané a Afghánci. Lidé prchající před vleklou občanskou válkou v Sýrii také tvoří polovinu všech evropských běženců.

Symbolický milník jednoho milionu běženců byl podle IOM pokořen v úterý, kdy migrace po námořních a suchozemských trasách dosáhla 1 005 504 běženců. Organizace vychází ze statistik hraničních zemí Evropské unie: Bulharska, Itálie, Kypru, Malty, Řecka a Španělska.

Přes špatné počasí proudí do Evropy další migranti (zdroj: ČT24)

Touha po bezpečí a lepším životě v Evropě stála život téměř 3700 lidí. Většina z nich utonula při pokusu překonat Středozemní moře ze severní Afriky do Itálie či Egejské moře z Turecka na řecké ostrovy.

Už na počátku prosince oznámilo příchod miliontého migranta Německo, které se stalo v současné uprchlické krizi hlavní cílovou zemí. Sem však přicházeli letos lidé nejen z Blízkého východu a severní Afriky, ale například i z balkánských zemí, mimo jiné z Albánie, Černé Hory či Kosova.

Guterres: Odmítání běženců pomáhá k rekrutaci

Nesmíme zapomínat – navzdory rétorice, kterou v těchto dnech slyšíme – že uprchlíci jsou oběťmi tohoto teroru, ne jeho zdrojem. Nemohou být obviňováni za hrozbu, kvůli které riskují své životy, aby uprchli.
António Guterres
vysoký komisař OSN pro uprchlíky

Zpráva OSN v minulém týdnu varovala, že počet násilně vysídlených lidí může v letošním roce celosvětově překročit 60 milionů. Vysoký komisař OSN pro uprchlíky António Guterres také ve své řeči před členy Rady bezpečnosti OSN kritizoval západní hlasy, kteří pomoc běžencům odmítají.

„Ti, kteří odmítají syrské uprchlíky, zejména v případě, že jde o muslimy, jsou nejlepšími spojenci propagandy extremistických skupin,“ uvedl Guterres s tím, že tak rovněž napomáhají radikálům rekrutovat další bojovníky do jejich řad.

Svými slovy reagoval na prohlášení některých evropských vůdců, ale i republikánského kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa. Ten před pár dny vyzval k uzavření USA pro muslimy. Obdobně o víkendu hovořila i demokratická kandidátka na prezidentku Hillary Clintonová, podle které Trump svými protimuslimskými prohlášeními posiluje pozici IS a vhání do jeho řad další bojovníky.

Guterres dodal, že syrští uprchlíci nemohou být obviňováni z terorismu a zdůraznil, že jsou to oni, kdo riskuje svůj život, aby před násilnostmi uprchl. Sice podle něj existuje možnost, že by se teroristé mohli infiltrovat mezi uprchlíky v současné migrační vlně, zároveň se ale ukázalo, že největší hrozbou je nyní radikalizace lidí již žijících v některých zemích.