Nepál po dubnových otřesech: Tisíce lidí ve stanech a šerpové bez peněz

Nepálští Šerpové se snaží obnovit zničenou infrastrukturu. Peníze z Káthmándú ale nepřišly a zisky klesají i kvůli nižšímu počtu návštěvníků. Obyvatelé postižených oblastí se ptají, kde je vládní pomoc - tedy více než čtyři miliardy dolarů od zahraničních dárců a institucí. Tisíce Nepálců stále přežívají ve stanech a čeká je těžká zima.

Dubnové otřesy mají přes devět tisíc obětí. Tisícům lidí, kteří přežili otřesy, chybí oblečení, pokrývky i přístřešky. Jsou mezi nimi i stovky dětí z internátní školy v odlehlé vesnici Philim ležící blízko ohniska dubnových otřesů. „V noci je hrozná zima. Přála bych si mít teplejší pokrývku,“ řekla AFP dvanáctiletá dívka.

Máme jen omezené zásoby jídla - žádnou zeleninu, čočku zhruba na týden, olej možná na deset dní. Ale hlavně se bojíme zimy a jejího dopadu na naše děti. Jet domů by pro ně bylo hrozně těžké, proto je necháváme tady. Ale teď se bojím, že mi tu umrznou, protože nikdo nemá pořádné zimní oblečení nebo pokrývky.
Mukti Adhikari
ředitel nepálské školy

Vláda po katastrofě vyzvala zahraniční dárce, aby financovali obnovu. Slibovala přitom rychlé zahájení výstavby; to ale zmařila neschopnost ustavit Národní úřad pro rekonstrukci, který měl finanční fondy na obnovu spravovat. Humanitární pracovníci se proto nyní snaží alespoň dodat nejnaléhavější pomoc, než první sníh úplně odřízne přístup do vesnic.

Problémy mají i šerpové

Phurba Taši, rekordman co do počtu zdolaných osmitisícovek, se sedm měsíců po neštěstí snaží znovu postavit zničený dům. „Všechno, co jsme riskováním svých životů vydělali prací pro turisty, je pryč. Teď nás čeká dlouhý čas tvrdé práce, zemětřesení poškodilo 90 procent našich domů,“ konstatoval horský vůdce.

Někteří majitelé penzionů propouštějí personál. Situaci navíc komplikuje očekávaný pokles návštěvníků, počet rezervací na příští rok je extrémně nízký. „Minulý rok bylo v údolí Khumbu na 9000 turistů, letos jen 4000. To je obrovská ztráta,“ podotkl šerpa Lakpa Tenzing.

Nepál po zemětřesení
Zdroj: ČTK/AP/Nima Namgyal Sherpa

Utrpěly hlavně vesnice v blízkosti Mount Everestu, které v poslední době na turistech dobře vydělávaly a rozvíjely se. Rezervace návštěvníků na příští rok se pohybují kolem třetiny až poloviny letošního počtu. Zemi trápí i nedostatek paliva v důsledků blokády indické hranice nespokojenými obyvateli, což se může odrazit na letecké dopravě i vybavení skupin.

Úřady, které mají péči o turisty na starosti, ale zatím zůstávají optimistické. „Myslím, že s jarní sezonou začnou turisté do těchto oblastí jezdit, takové jsou zkušenosti, a tak nás to ani tolik netrápí,“ konstatoval generální ředitel nepálské turistické agentury Gobinda Badaur.

Šerpové si po zemětřesení stěžují na nečinnost nepálské vlády (zdroj: ČT24)

Šerpové ale zůstávají skeptičtí. Horští vůdci a nosiči mají nebezpečné povolání, na 200 jich v poslední době zahynulo - v mnohých případech, když doprovázeli turisty na nejvyšší horu světa. „Když někdo mluví o Mount Everestu, vyvolává to ve mně smutek, nechceme tam posílat našeho jediného syna, přežijeme jinak,“ říká šerpa Chyangi Phubi.