Šéfku MMF čeká soud kvůli údajnému podílu na podvodu

Soud ve Francii překvapivě nařídil proces se šéfkou Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeovou. Ještě jako ministryně financí v Sarkozyho vládě údajně hrála roli v letité kauze, která skončila vyplacením odškodného asi 400 tisíc eur podnikateli Bernardu Tapiemu. Ten podporoval Sarkozyho v prezidentské volbě v roce 2007.

Tapie býval majoritním akcionářem firmy Adidas, v roce 1993 ale své akcie prodal, aby mohl jít do politiky. Byznysmen pak zažaloval banku Crédit Lyonnais – měla ho podvést, když záměrně podcenila hodnotu společnosti.

Lagardeová jako ministryně financí v roce 2008 údajně rozhodla, že se jeho vleklý spor bude řešit v rozhodčím řízení. Arbitráž pak Tapiemu umožnila získat 400 tisíc eur (nyní přes 11 milionů korun).

Bernard Tapie
Zdroj: ČTK/AP/Claude Paris

Šéfka MMF dlouhodobě čelila podezření, že zneužila své tehdejší postavení. Justice jí vyčítá, že se nepokusila zrušit výsledek arbitráže. Kromě Tapieho a Lagardeové je vyšetřováno dalších pět osob.

„Těžko uvěřitelné,“ ohodnotila Lagardeová rozhodnutí soudu

Prokuratura na podzim doporučila případ odložit. Šéfka MMF už loni prohlásila, že se ničeho nezákonného nedopustila – nejnovější rozhodnutí zvláštního republikového soudního dvora označila za „těžko uvěřitelné“. Proti verdiktu se proto odvolá. Vedení MMF jí vyjádřilo podporu.

Devětapadesátiletá Lagardeová přitom není v podezření, že by z někdejšího rozhodnutí osobně profitovala. Její vyšetřování ale na ni a také na MMF nevrhá příliš dobré světlo.

Tím spíše, že v čele MMF stanula v červenci 2011 poté, co její francouzský předchůdce Dominique Strauss-Kahn musel odejít po obvinění ze znásilnění hotelové pokojské v USA.