Jemenské mírové rozhovory se zadrhly. OSN se snaží obě strany uklidnit

Mírové rozhovory o Jemenu, které se pod záštitou OSN konají ve Švýcarsku, zasáhly spory mezi znepřátelenými stranami kvůli požadavku vlády, aby povstalci propustili zadržované vysoce postavené činitele režimu. Již od středečního večera prý neprobíhají přímá jednání, ale zvláštní vyslanec OSN pro Jemen Ismáíl šajch Ahmad přechází od jednoho tábora ke druhému a snaží se přimět je k dialogu.

Mírové rozhovory, které byly zahájeny v úterý, mají za cíl pokusit se ukončit devět měsíců trvající boje, při kterých zemřelo téměř 6000 lidí a miliony musely opustily své domovy.

Spory se nyní objevily ohledně propuštění jemenských představitelů, mezi kterými je i ministr obrany Mahmúd Subajhí a bratr současného prezidenta Násir Mansúr Hádí. Povstalci je zadržují od března a požadavky na jejich propuštění nyní odmítají. Říkají, že jsou připraveni vězně propustit, až bude dohodnuto trvalé příměří.

Rozpory mezi jednajícími stranami se objevily v době, kdy v Jemenu přibývá případů porušování příměří, které platí rovněž od úterý. Nejtvrdší boje se odehrávaly zejména v provincii Maríb, kde podle zdrojů z místních kmenů přišlo o život nejméně 15 osob. Letouny arabské koalice pod vedením Saúdské Arábie podle místních obyvatel rovněž bombardovaly oblast na severu provincie Hadždža. Z porušování klidu zbraní se vzájemně obviňují obě strany. 

Znesvářené strany si vyměnily vězně

I přes spory ale byla dokončena první z rozsáhlých výměn vězňů mezi oběma stranami. Agentuře AFP to potvrdil Mochtár Rabbáš z výboru pro záležitosti vězňů, který má blízko k jemenské vládě. Vyměněno bylo 370 šíitských povstalců za 285 provládních bojovníků, k akci došlo v jižní provincii Láhidž.

Šíitské povstalecké oddíly před více než rokem obsadily metropoli Saná a postupovaly pak dál na jih a západ státu. Do konfliktu se v březnu vložila na straně jemenského prezidenta Abdar Mansúra Hádího koalice, kterou vede Saúdská Arábie a jíž se v létě podařilo osvobodit jihojemenský Aden, kam se uchýlila z exilu vláda i Hádí.