Všechny školy v Los Angeles uzavřel zřejmě falešný bombový poplach

Los Angeles uzavřelo všechny veřejné školy ve městě a okolí kvůli nahlášené hrozbě bombového útoku. Poplach se posléze ukázal zřejmě jako falešný, policie proto vyšetřuje, zda byla reakce města adekvátní. Zhruba tisícovku škol v širší oblasti druhého největšího amerického města navštěvuje přes půl milionu studentů. Podle úřadů šlo přinejmenším v Kalifornii o první bezpečnostní akci v podobném měřítku.

Newyorské školy, kterých je ještě o téměř 700 více než v kalifornském velkoměstě, obdržely podle úřadů zřejmě zcela totožnou hrozbu, avšak vyhodnotily ji jako nedůvěryhodnou. „Na té výhrůžce nebylo nic uvěřitelného. Zněla velmi neohrabaně,“ prohlásil starosta Bill de Blasio, který ujistil všechny rodiče, že ve školách nehrozí žádné nebezpečí.

Newyorská policie si neodpustila kritickou poznámku na adresu kalifornských kolegů, kteří prý zareagovali přehnaně. "Los Angeles má obrovské množství škol. Narušit denní program půlmilionu školáků, jejich rodičů... na základě anonymního emailu... to pokládám jednoznačně za přehnané," řekl newyorský policejní komisař William Bratton.

Starosta Los Angeles i tamní policejní šéf Cortinesovo rozhodnutí hájili s tím, že bezpečnost má i s ohledem na nedávné útoky v Paříži a San Bernardinu prioritu. O celé záležitosti byl informován i prezident Barack Obama, který podle svého mluvčího Joshe Earnesta nechtěl soudit, zda bylo správné rozhodnutí těch či oněch úřadů.

Výhružný e-mail přišel z Frankfurtu

Policie uzavřela školy v Los Angeles
Zdroj: Jonathan Alcorn/Reuters

Nařízení se týkalo více než 640 000 žáků a studentů a více než 30 000 zaměstnanců, z nichž někteří byli už ve školách, když se dozvěděli o mimořádné události. Podle mluvčí losangelského školského úřadu přišla hrozba prostřednictvím e-mailu zaslaného z IP adresy v německém Frankfurtu.

Kromě Los Angeles registrovaly hrozbu bombovým útokem i školy v New Yorku. Policie ji ale vyhodnotila jako nedůvěryhodnou a školy zůstaly otevřeny.

Podle expertů oslovených CNN stojí nyní policie před téměř nemožným úkolem. Hrozba se prý přímo týkala školních batohů či skříněk, kam si děti ukládají své věci. Prohledat je ve všech školách v Los Angeles a dvou desítkách menších měst, které do místního školského systému patří, je během jediného dne i při nasazení všech pyrotechniků v Kalifornii nemožné, soudí znalci.