Potyčky před soudem s čínským ochráncem lidských práv: Policie vykázala i novináře

V Pekingu začal ostře sledovaný proces s obhájcem lidských práv a svobody slova Pchu Č'-čchiangem. Za sedm kritických poznámek na sociálních sítích mu hrozí mnoho let vězení. Policie od budovy soudu vytlačila diplomaty i novináře.

Jeden z nejvýznamnějších čínských právníků v oblasti lidských práv se v komentářích na sociálních sítích vysmíval vládnoucí komunistické straně – kritizoval mimo jiné postup úřadů při záchranné operaci po železniční nehodě, při které zemřely čtyři desítky lidí.

Pchu také zpochybňoval politiku Pekingu vůči ujgurské muslimské menšině a Tibeťanům. Úřady jej následně obvinily z „podněcování etnické nenávisti a provokování potíží“. Pokud bude uznán vinným, hrozí mu až osm let za mřížemi.

Pchu je ve vazbě od května minulého roku, kdy se účastnil akce k 25. výročí tvrdého zákroku na náměstí Nebeského klidu – ještě jako student se podílel na protestech. „Pro čínskou vládu je nebezpečný zejména pro svou odvahu a neústupnost, s jakou bojuje za spravedlnost,“ konstatovala zpravodajka ČT Barbora Šámalová.

Pchu vinu odmítá

Právník řekl BBC, že Pchu u soudu poděkoval přátelům a detenčnímu centru za slušné zacházení. „Věřím soudu a budu respektovat rozsudek. Jestli moje tweety někomu uškodily, tak se velmi omlouvám,“ uvedl prý obviněný advokát. Vinu ale odmítl.

Novináři i demonstranti mají utrum

Pchu Č'-čchiang byl zatčen loni při zátahu proti disidentům před 25. výročím masakru na náměstí Nebeského klidu. Na proces čekal 19 měsíců. Před soud v Pekingu dorazili v pondělí novináři, diplomaté i skupina čínských demonstrantů, policie je ale vykázala a řadu z nich odvezla.

Zpravodajka ČT: Policie se chová dost nevybíravě

Podle Šámalové jsou před soudem stovky policistů. „Ještě než proces začal, vytlačili nás do velké vzdálenosti od soudní budovy. Snaží se zabránit, aby novináři o procesu informovali. Chovají se dost nevybíravě – obzvlášť hrubě se chovají k přátelům obžalovaného a k jeho podporovatelům. Viděla jsem několik lidí, které srazili k zemi nebo jim zkroutili ruce za zády a odváděli je do aut,“ informovala zpravodajka ČT.

Americký diplomat ještě stihl přečíst prohlášení, v němž apeloval na Čínu, aby nepokračovala v represi cílené na advokáty a lídry občanské společnosti, a vyzval Peking, aby dodržoval práva zakotvená v čínské ústavě.

Unijní diplomat se vyjádřit nesměl, podle snímků jeho prohlášení na sociálních sítích ale zdůraznil, že nejnovější proces vzbuzuje vážné pochyby o tom, že Čína dodržuje svobodu shromažďování, názoru a projevu.

Lidskoprávní organizace hovoří o jasném příkladu politického pronásledování

Mezinárodní organizace bojující za lidská práva považují Pchuův proces za příklad politického pronásledování. Třeba Amnesty International upozorňuje na „opakovaná procedurální pochybení“ v rámci stíhání čínského advokáta.

Pchu obhajoval řadu disidentů a kritiků režimu. Zastupoval mimo jiné umělce Aj Wej-weje v případě daňových úniků, u něhož kritici rovněž poukazovali na politicky motivovaný případ. „Aj Wej-wej je spoluautorem slavného olympijského stadionu v Pekingu. Strávil delší dobu v domácím vězení,“ připomněla Šámalová.

Pchu prosazoval rovněž zrušení systému pracovních táborů, v nichž mohou být podezřelí roky zadržováni bez řádného procesu.