Nový případ ptačí chřipky objevili na bavorské farmě poblíž hranic s ČR

Nový případ ptačí chřipky v Bavorsku (zdroj: ČT24)

Veterináři jsou opět v pozoru kvůli ptačí chřipce. Pár desítek kilometrů od hranic s Českem, na farmě v německém Rodingu, našli virus H5N2. Jde o méně nebezpečný typ, u kterého zatím nebyl prokázán přenos na člověka. Chovatelé už ale museli zlikvidovat 13000 kusů drůbeže, aby zabránili dalšímu šíření.

Zprávy o novém výskytu ptačí chřipky rychle zaplnily stránky bavorských novin, pro tamní chovatele a jejich výrobky tak platí přísná omezení. Farmáři nyní nesmějí prodávat žádné drůbeží produkty. Jak dlouho podobná nařízení potrvají, zatím však není možné určit.

Podle veterinářů se ale chovatelé musejí smířit s mimořádným režimem minimálně do konce ledna. Nyní se čeká, jak dopadnou testy z farem v okolí východoněmeckého Rodingu. Farma, kde veterináři virus objevili, je přitom vzdálená vzdušnou čarou přibližně 25 kilometrů od hranic s Českem. Ochranné pásmo aktuálně končí pět kilometrů od hranic.

„Přesto státní veterinární správa vyzvala krajské veterinární správy ke zvýšené bdělosti z důvodu pokračující migrace volně žijících ptáků a možnosti zavlečení nákazy na naše území,“ uvedla ředitelka Státní veterinární správy Karlovarského kraje Mária Slepičková.

Velké podniky v Česku chovají drůbež v halách, kde je riziko přenosu nákazy z poletujících ptáků malé. Horší situace je ale v případě menších chovů. Čeští farmáři jsou pod přísným dohledem veterinářů. Pravidelně odesílají vzorky k preventivnímu testování do laboratoří. Veterináři navíc krizové situace nacvičují. Poslední případ ptačí chřipky v Česku veterináři objevili v roce 2009. Od té doby testy na žádné z českých farem chřipku neodhalily.