V Afghánistánu zůstává téměř 300 českých vojáků. Kábulem otřásl další výbuch

Spojenečtí vojáci se snaží v Afghánistánu vycvičit místní armádu a policii (zdroj: ČT24)

Výbuch a střelba v Kábulu. Útok v samotném centru afghánské metropole přišel jen krátce poté, co zemi opustil náčelník Generálního štábu Armády ČR Josef Bečvář. Ten navštívil českou jednotku v době, kdy údery islamistů nabývají na síle. Příslušníků AČR zůstávají v Afghanistánu necelé tři stovky. Část hlídá leteckou základnu Bagrám a část působí v Kábulu.

Vzhledem k tomu, že mnohé ostatní země snižují počty vojáků, význam těch českých v rámci mise NATO roste. Přesto v zemi zůstává na 13 tisíc spojeneckých vojáků a plány na jejich úplné stažení berou za své.

Od ledna sami nebojují, snaží se vycvičit místní armádu a policii. Se vzrůstajícím počtem útoků v posledních měsících roste riziko i pro zahraniční vojáky – včetně Čechů.

„Situace nemůžu říct, že je dobrá, ale momentálně vypadá, že je stabilizovaná,“ konstatuje Radek Šoman, velitel 5. strážní roty chránící Bagrám.

Ukazuje se, že za jediný rok není možné změnit celé fungování a převzít odpovědnost za bezpečnost.
Miroslav Toman
český vevyslanec v Afghánistánu

Stažení v dohledné době nevypadá reálně tím spíš, že na afghánské bojiště se, vedle Talibanu, chystá i Islámský stát. Tajné služby se mimo jiné bojí, že vedle zisků z irácké a syrské ropy přibudou na účty nejbohatší teroristické organizace světa taky příjmy z afghánského opia.

Kábulem otřásla exploze, zabila španělského policistu

Hlasitá exploze otřásla večer v Kábulu ostře střeženou čtvrtí zahraničních ambasád, sídel mezinárodních organizací a vládních budov. Útok, k němuž se přihlásilo fundamentalistické hnutí Taliban, podle španělského premiéra Mariana Rajoye nepřežil španělský policista. Podle policie nejméně tři útočníci cílili na penzion poblíž španělské ambasády v afghánské metropoli. Rajoy řekl, že terčem útoku nebyla ambasáda.

Agentura AFP s odvoláním na místní i španělské úřady napsala, že šlo o útok na španělské velvyslanectví v Kábulu. Premiér Rajoy později potvrdil, že útok se stal u španělské ambasády, ale ta samotná prý terčem nebyla. „Ministr vnitra španělskou veřejnost informoval, že při útoku v Kábulu, o němž jsme hovořili, byl zabit jeden policista,“ řekl Rajoy novinářům.

Zástupce Talibanu podle Reuters uvedl, že terčem útoku byl „penzion vetřelců“. Mluvčí Talibanu Zabiulláh Mudžáhid řekl, že atentát provedl sebevražedný útočník.

Vydáno pod