KLDR má vodíkovou bombu, naznačil Kim Čong-un, USA o tom pochybují

Severokorejský vůdce Kim Čong-un v projevu naznačil, že KLDR vyvinula vodíkovou bombu. Země už provedla tři testy jaderné nálože a vysloužila si za to uvalení mezinárodních sankcí. O ještě silnější vodíkové pumě ale dosud tamní politici veřejně nemluvili. Zahraniční experti stejně jako USA o takovém pokroku jaderného programu KLDR pochybují.

Severokorejská agentura KCNA uveřejnila výňatky z projevu Kim Čong-una, v němž se věnoval obranyschopnosti země. KLDR je údajně připravena „provést explozi atomové i vodíkové bomby, aby zajistila spolehlivou ochranu svrchovanosti a důstojnosti státu,“ cituje jej KCNA. Kim Čong-un se prý vyslovil pro „další rozvoj obranného průmyslu s cílem změnit KLDR v mohutný stát“.

Pchjongjang provedl tři testy atomové bomby v letech 2006, 2009 a 2013. V minulosti už přitom několikrát naznačil, že vyvíjí „ještě silnější a mocnější zbraň“. Konkrétní zmínka o vodíkové bombě ale zatím v severokorejské propagandě chyběla. 

Časté informace korejského vůdce o rostoucí kapacitě armádního jaderného arzenálu nelze nezávisle ověřit. Pchjongjang například tvrdí, že disponuje strategickými raketami schopnými zasáhnout území USA. Západní experti to však nepovažují za příliš pravděpodobné.

Odborník: KLDR má jen jednotky jaderných zbraní (zdroj: ČT24)

„I kdyby Severní Korea vodíkovou bombu sestavila, tak pořád neprošla procesem miniaturizace,“ vysvětluje odborník na jaderné zbraně Vladislav Bříza. Aby mohla puma zasáhnout cíl, musí se zmenšit natolik, aby ji unesla mezikontinentální balistická raketa. „To Severní Korea nade vši pochybnost dosud nedokázala,“ ubezpečuje Bříza.

Jisté také je, že zatím Kimův režim neprovedl s vodíkovou bombou žádné pokusy. Ty by totiž zachytily a jednoznačně zmonitorovaly seismologické stanice, říká Bříza.

„V současné době informace, které máme, (Kimovo tvrzení) vážně zpochybňují. My ale velmi vážně vnímáme rizika a hrozby, které představuje severokorejský režim se svým záměrem vyvinout jadernou zbraň,“ řekl novinářům mluvčí amerického prezidenta Baracka Obamy Josh Earnest.

Severokorejská raketa
Zdroj: ČT24

Větší rakety už příští rok

Z posledních satelitních snímků Americko-korejského ústavu baltimorské Univerzity Johnse Hopkinse lze vyvodit, že KLDR bude v prvním čtvrtletí příštího roku schopna odpálit další balistickou raketu. Snímky raketové střelnice Sohe na severozápadě země totiž ukazují, že budování palivových nádrží a odpalovacích ramp je téměř u konce.

Dokončen tak byl tříletý projekt, jehož výsledkem mohou být starty ještě větších raket než v minulosti. Zatímco dosud KLDR ze Sohe odpálila rakety o maximální velikosti 30 metrů, nyní by odsud mohly startovat rakety velké 50 metrů.

Severní Korea umístila koncem roku 2012 poprvé aparát na oběžnou dráhu, raketa dlouhého doletu Unha-3 vynesla ze základny Sohe do kosmu pozorovací družici. OSN reagovala zpřísněním sankcí s tím, že severokorejský režim balistické rakety testuje v rámci zbrojního programu. Pchjongjang to odmítá, jde mu prý pouze a jen o ryze vědecké a mírové účely.