Číňané znají spíš Santu než Ježíše. A zaplavují svět plastovými ozdobami

Zpomalování ekonomiky a klesající vývoz pociťují čínská města, která se specializují na jeden konkrétní druh zboží. Výjimkou je „vánoční vesnice“ I-wu v jihovýchodní Číně. Ve stovkách zdejších dílen vzniká 60 procent světové produkce plastových vánočních ozdob, které zaplavují i české supermarkety.

U strojů v místních továrnách sedí migrující dělníci. Pracují 12 hodin denně v přepočtu za 10 až 16 tisíc korun měsíčně. Ještě před 15 lety tu byly továrny jen dvě, teď jich je přes 800. Zakázky dostávají denně z celého světa. Zákazníky na Západě sice krize naučila na zábavě šetřit, chuť slavit Vánoce v Číně naopak roste. Santa Clause zná víc Číňanů než Ježíše, třebaže v I-wu sníh není.

I když jiná odvětví v Číně jsou v recesi, vánoční byznys podle asociace zdejších výrobců pořád kvete. „Letos je to trochu lepší než loni, kdy šly tržby mírně dolů. Růst je asi pět procent. Letošní obrat odhadujeme na 45 miliard jüanů,“ říká zástupce ředitele Průmyslové asociace výrobců vánočních dekorací v I-wu Cchaj Čchin-liang.

Události: Čínské I-wu zaplavuje svět vánočními ozdobami (zdroj: ČT24)