Příchod cizích jednotek na své území bude Irák pokládat za nepřátelský akt

Bagdád nikoho o vyslání zahraničních pozemních sil na své území nepožádal a bude to považovat za nepřátelský akt, na který bude odpovídajícím způsobem reagovat. Uvedl to irácký premiér Hajdar Abádí – podle všeho v reakci na rozhodnutí USA vyslat 200 členů amerických speciálních jednotek do Iráku.

Má jít o expediční sbor, který pomůže v boji proti Islámskému státu. Američané se mají zúčastňovat přepadů, osvobozování rukojmích, zajímání vůdců IS a získávání zpravodajských informací. Americký ministr zahraničí John Kerry uvedl, že Irák byl předem o rozhodnutí vyslat specialisty informován, mluvčí Bílého domu Josh Earnest řekl, že s tím irácké vedení souhlasí. Někteří američtí senátoři to nepovažují za dostatečné opatření a žádají vyslání až 100 000 cizích vojáků do boje proti IS.

Abádí už v úterý prohlásil, že jeho vláda s rozmístěním cizích vojsk souhlasit nebude. „Vyslání bojových pozemních jednotek bez ohledu na to, z jaké by byly země, bychom považovali za nepřátelský akt a podle toho bychom jednali,“ uvedl Abádí v pozdějším prohlášení. USA teď mají v Iráku asi 3500 vojenských poradců. Bílý dům vyslal specialisty také do Sýrie, kam jich nedávno dorazilo asi 50.

Kerry před novináři řekl, že syrský konflikt není možné vyřešit výhradně s pomocí letectva a že bude třeba, aby do boje proti IS byly nasazeny také pozemní síly. Vojáky by podle něj měly dodat arabské státy a také syrská armáda. Takové řešení by podle něho připadalo v úvahu, jakmile se podaří dohodnout se na přechodném období pro Sýrii.

Speciální jednotka má být podle šéfa Pentagonu Ashtona Cartera časem schopna provádět přepady, osvobozovat rukojmí, získávat zpravodajské informace a zmocňovat se vůdců Islámského státu.