Komunistický zátah proti polským gayům vedl před 30 lety ke vzniku homosexuálního hnutí

V listopadu 1985 podnikla komunistická policie po celém Polsku zátah na gaye. Na rozkaz ministra vnitra generála Czeslawa Kiszczaka se v rámci operace Hyacint pročesávaly parky, lázně, kavárny, veřejné záchodky i byty. Zatýkalo se, vyslýchalo a také zastrašovalo. Šikanování ale paradoxně přimělo část homosexuálů začít se organizovat a také vydávat vlastní časopis.

„Ptali se na jména i milostné techniky. Na oblíbené polohy a nejvíce vzrušující typ milence,“ zavzpomínal v rozhovoru pro list Gazeta Wyborcza Waldemar Zboralski z Varšavského homosexuálního hnutí, založeného v roce 1987. Vyšetřovatelé snímali otisky prstů a nutili vyplnit „Evidenční kartu homosexuála“. Někdy chtěli i podpis pod prohlášení, že „já (jméno a příjmení) jsem homosexuál od narození“.

Důvodem byly údajně první případy AIDS v Polsku, oficiálně měl zátah ochránit gaye před příživníky a zločinci, kteří je okrádali i zabíjeli. To se Zboralskému nezdá přesvědčivé, podle něj šlo spíše o reakci úřadů na nezávislé iniciativy gayů.

Operace Hyacint se opakovala v letech 1986 a 1987, možná i v roce 1989. Podle odhadů vzniklo na 11 tisíc „růžových“ svazků, které se ale dodnes nenašly.

První polská homosexuální iniciativa vznikla již v roce 1980 ve městě Piotrkow Trybunalski jako MOPS (Mužská dobrovolná sexuální pohotovost), ale neměla dlouhého trvání. Homosexuálové totiž většinou svou orientaci pečlivě tajili a první skupiny měly hlavně kamarádský charakter. Po roce 1983 se objevily systematičtější pokusy o zorganizování gayů, podporované aktivisty ze Západu.

Varšavané usilovali o registraci na úřadech. Žádost podali v březnu 1988, otevřený dopis na podporu iniciativy napsal pozdější předseda sněmovny profesor Mikolaj Kozakiewicz a podepsaly se známé osobnosti. Rozhodnutí úřadů nikdy nedostali, jen týdeník Polityka napsal, že registrace byla odmítnuta kvůli „veřejné morálce“.

V reakci na zátah gdaňský tiskař Kisiel vytvořil nejpopulárnější časopis pro polské homosexuály: Filo vycházel po tři roky, celkem 17 čísel, rozesílaných poštou a kolujících z ruky do ruky. Náklad stoupl z 50 na 100 výtisků, ale tato hranice se nepřekračovala; předpisy zprošťovaly dohledu cenzury periodika do 100 výtisků. Filo byl sice samizdat, ale skoro legální. První číslo bylo jednostránkové, poslední samizdatové číslo vyšlo v květnu 1990 na 54 stranách. Na předposlední byly stanovy prvního homosexuálního spolku v polských dějinách, Sdružení skupin Lambda, zaregistrovaného v únoru 1990.