Orbán: EU má polotajný plán na přesídlení půl milionu migrantů z Turecka

Podle maďarského premiéra Viktora Orbána existuje „polotajná dohoda“ o přesídlení až půl milionu syrských uprchlíků z Turecka do Evropské unie, která by měla být tento týden zveřejněna v Berlíně. Maďarsko ji však nemůže akceptovat, řekl premiér, který je znám svým odporem proti přerozdělování uprchlíků v EU podle povinných kvót - podobně jako Česko či Slovensko.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v neděli na summitu EU-Turecko v Bruselu novinářům řekl, že EK v prosinci navrhne, jak by bylo možné uskutečnit legální přesídlení syrských uprchlíků z Turecka do EU. Podíl členských zemí by měl být dobrovolný, zájem údajně zatím projevilo osm zemí. 

S nápadem přišlo Německo,  v médiích se objevilo číslo 400 tisíc lidí, kteří jsou nyní v uprchlických táborech v Turecku. EU na oplátku za turecký příslib omezit migrační vlnu slíbila Ankaře tři miliardy eur na zlepšení situace uprchlíků  a otevření dalších kapitol přístupových rozhovorů mezi Tureckem a EU v příštím roce.

Od uzavření hranic s Chorvatskem už v Maďarsku nikdo azyl nedostal

Maďarské úřady od postavení plotu na maďarsko-chorvatských hranicích v polovině října zaregistrovaly 486 žádostí o udělení azylu, ale nikdo dosud postavení uprchlíka nezískal. Jak uvedl list Magyar Hírlap, úřady zamítly 41 žádostí, v dalších 143 případech byly žádosti staženy, případně žadatel zmizel - tedy nejspíš odcestoval dále na západ. Zbytek případů dosud nebyl uzavřen. Vyhoštění ze země bylo nařízeno ve 208 případech.

Budapešť ročně uděluje azyl jen několika stovkám žadatelů a odmítá ekonomické migranty. S cílem zabránit tisícům uprchlíků z Blízkého východu, Asie a Afriky, aby pronikali do Maďarska, nechala vláda postavit ploty na hranicích se Srbskem a Chorvatskem. Tím se trasa běženců, toužících dostat se hlavně do Německa, odklonila přes Slovinsko. Proud migrantů mířících do Evropské unie během listopadu zeslábl.

Makedonští vojáci mezitím pokračují ve stavbě dalšího úseku plotu na hranicích s Řeckem. Ten má zabránit nekontrolovanému přísunu migrantů do země. Do Evropy přichází po takzvané Balkánské trase méně běženců než v předchozích měsících - příčinou je hlavně chladnější počasí a zásahy tureckých úřadů proti pašerákům lidí. Stále sem ale přicházejí stovky uprchlíků denně.