Peking pohltil dusivý příkrov smogu

Čínskou metropoli trápí pátým dnem za sebou extrémní znečištění ovzduší. Úřady nařídily továrnám a stavebním firmám, aby omezily činnost. Některé školy a dálnice byly uzavřeny. V ulicích je vidět množství lidí s ochrannými rouškami a čekárny zdravotnických zařízení se plní rodiči s dětmi, které si stěžují na dýchací problémy. Od neděle platí v hlavním městě oranžová, tedy druhá nejvyšší výstraha.

Koncentrace škodlivých prachových částic ve vzduchu dosahuje v Pekingu 600 mikrogramů na metr krychlový, v některých předměstských čtvrtích se v pondělí vyšplhala dokonce na hodnoty větší než 900 mikrogramů na metr krychlový.

Bezpečný limit stanovený Světovou zdravotnickou organizací je přitom 25 mikrogramů na metr krychlový.

Smogová situace v Pekingu
Zdroj: ČTK/AP

Siluety výškových budov metropole se ztrácejí v monotónní šedi a o blok či dva dál je stěží vidět. „Za letošek je to nejhorší den,“ míní Liou Fei-fie, která pracuje v internetové firmě. „Pálí mě v krku. Ale především si dělám starosti o zdraví svého sedmiletého dítěte,“ dodala.

Dětská nemocnice v centru Pekingu je plná pacientů a rodiče a prarodiče si zde stěžují na následky smogu na zdraví malých dětí. Kvůli smogu jsou teď prý děti náchylnější k chřipkám a bolení v krku.

„Vláda musí problém znečištění ovzduší řešit. Pokud se během pár let situace nezmění, uvažujeme o tom, že se odstěhujeme,“ uvedla Jin Li-na, která přivedla svou pětiletou dceru k lékaři s nosem ucpaným rýmou.

Stávající smogový oblak v Pekingu je připomínkou kritických problémů Číny se znečištěním ovzduší v době, kdy se čínský prezident Si Ťin-pching schází s dalšími světovými vůdci v Paříži na konferenci OSN o klimatických změnách, z níž by měla vzejít nová dohoda o snižování emisí skleníkových plynů.

Oranžová, tedy druhá nejvyšší výstraha platila v Pekingu naposledy před dvěma lety. Místní představitelé uvedli, že podle předpovědi počasí by se měla situace ve středu díky silnému větru zlepšit, takže zatím nepřistoupili k vyhlášení nejvyššího stupně pohotovosti.

Peking se dusí smogem (zdroj: ČT24)

Úřady vyzvaly školy v Pekingu, aby zrušily veškeré venkovní aktivity a držely žáky ve třídách. Některé vzdělávací instituce dokonce výuku zrušily úplně. Snížená viditelnost rovněž přiměla úřady přerušit provoz na 1553 úsecích hlavních silnic a dálnic ve střední, východní a jižní Číně.

Hlavním zdrojem škodlivých emisí v Číně jsou průmyslové podniky a rostoucí počet automobilů na silnicích. S nástupem zimního období se k tomu ale přidalo spalování uhlí, které se především na severu země tradičně používá k vytápění domácností. Zimní počasí nastoupilo již v listopadu, který byl v Pekingu nezvykle chladný.

Události: O uhlí přestává být v Číně zájem (zdroj: ČT24)