Německo zůstává ve střehu. Nesmíme podcenit žádnou indicii, vědí policisté

Události: Německá policie nepodceňuje teroristické hrozby (zdroj: ČT24)

Organizátor pařížských útoků Abdelhamid Abaaoud podle týdeníku Der Spiegel udržoval těsné kontakty s německými islamisty. Skupina radikálů ze západu země s ním měla sdílet dům v Sýrii. Po útocích v Paříži a poplachu v Hannoveru zůstává německá policie ve střehu. Při pátrání po komplicích atentátníků provedla několik razií, ani v jednom případě se ale podezření nepotvrdila.

Scénu, kdy speciální jednotky prohledaly některou z  mešit, zažilo Německo po pařížských útocích už několikrát. Zatím vždy se stejným výsledkem – šlo o planý poplach. „Odvedli nás do dvou policejních aut. Pak nás všechny propustili, nic tu nenašli,“ potvrzuje členka místního muslimského spolku Christiane Lahmarová.

I když vyšel zásah na prázdno, je to minimálně důkaz, že tajné služby a policie zůstávají po událostech v Paříži a následně zrušeném fotbalovém utkání v Hannoveru velmi obezřetné a pečlivě prověřují každé podezření.

„Nesmí se nám stát, že obdržíme nějakou informaci, která nebude brána vážně a vzejde z ní teroristický útok. To by byla katastrofa,“ říká předseda německých policejních odborů Rainer Wendt.

Teroristy musíme hledat všude. Nejen mezi uprchlíky

Obecná hrozba útoku v Německu trvá. Informace o konkrétních plánech a cílech teroristů policie ale v současnosti nemá. Stejně jako důkazy, že by atentátníci cestovali mezi běženci. „Tato souvislost je mylná, neexistují pro to žádné důvěryhodné důkazy. Nesoustředíme se na hledání teroristů mezi uprchlíky, ale na hledání teroristů po celém Německu,“ ujišťuje Wendt.

obrázek
Zdroj: ČT24

Problém může být jinde. Tajná služba tvrdí, že z celkového počtu migrantů je až 80 procent mladých mužů, často poznamenaných válkou nebo dokonce s bojovými zkušenostmi. Podle kontrarozvědky jsou ideálním cílem radikálních wahhábistů, kteří vábí uprchlíky do svých řad.

Počty salafistů se nyní v Německu odhadují na osm tisíc. Podle tajné služby se jejich množství za posledních pět let zdvojnásobilo. Reálnou bezpečnostní hrozbu podle úřadů představuje asi 420 z nich.