Lékaři bez hranic žádají nezávislé prošetření incidentu v Kunduzu

Lékaři bez hranic kritizují závěry vyšetřování bombardování nemocnice v afghánském Kunduzu. Podle velení amerických sil v zemi za ním stála lidská chyba a bylo možné mu zabránit. Organizace ale žádá, aby říjnový incident, při kterém zemřelo třicet lidí, vyšetřila nezávislá instituce.

Vojáci přímo zapojení do útoku v Kunduzu podle vyšetřovatelů nevěděli, že míří na nemocnici Lékařů bez hranic. Vedení organizace to odmítá a žádá širší prošetření.

Jason Cone
Zdroj: ČT24

„Jde o skutečně hrubou nedbalost ve smyslu schopnosti rozlišit civilní a vojenský cíl. To vyžaduje nezávislé vyšetřování někým, kdo není do konfliktu zapojen jako americká vláda,“ říká výkonný ředitel Lékařů bez hranic Jason Cone. Organizace už dříve uvedla, že bombardování její nemocnice se rovná válečnému zločinu.

Američané měli souřadnice nemocnice k dispozici

Vojáci útočící na komplex podle vyšetřovací zprávy věřili, že jde o vládní budovy, nad nimiž převzali kontrolu radikálové z hnutí Taliban. Spoléhat se měli na popis, který získali od Afghánců. Přesné souřadnice nemocnice přitom ale měli k dispozici.

„(Vyšetřovací) zpráva uvádí, že americký zásah v nemocnici v Kunduzu byl přímým důsledkem lidské chyby složené ze systémových a procedurálních pochybení,“ uvedl velitel spojeneckých sil v Afghánistánu John Campbell. K tragické chybě údajně přispělo vyčerpání amerických vojáků i špatně fungující elektronické systémy bojového letounu. 

John Campbel
Zdroj: Reuters/Massoud Hossaini

Americká armáda taky potvrdila, že Lékaři bez hranic volali 12 minut po zahájení útoku koaličním jednotkám s tím, že jejich nemocnice je pod palbou. Jakmile si americké síly uvědomily svůj omyl, palba ustala - mezi mrtvými už ale tou dobou byli jak lékaři, tak pacienti a zapojení dobrovolníci.

Dokládá to hrubou nedbalost na straně amerických jednotek a porušení pravidel války. Zničení chráněného zařízení bez ověření cíle - v tomto případě funkční nemocnice plné zdravotníků a pacientů - nemůže být odbyto jako individuální lidské pochybení nebo porušení amerických vojenských pravidel. Lékaři bez hranic znovu vyzývají k nezávislému a nestrannému vyšetření útoku na jejich nemocnici v Kunduzu. Vyšetření této události nemůže být ponecháno výhradně v rukou stran zúčastněných v konfliktu v Afghánistánu.
Vyjádření Lékařů bez hranic

„Je nadále zapotřebí nezávislé vyšetření případu,“ uvedla rovněž mezinárodní organizace pro lidská práva Human Rights Watch (HRW). „Vyjádření generála Campbella opravňuje, aby bylo zahájeno vyšetřování možného spáchání válečných zločinů,“ dodala organizace HRW. 

Potřebujeme nová pravidla ochrany lékařů

„V mnoha oblastech, kde dochází ke konfliktům, vidíme skutečný nedostatek respektu k lékařským zařízením a ochraně civilistů v nich. Potřebujeme znovu potvrdit uznání ochrany medicínských zařízení, pacientů a lékařů v takových oblastech po celém světě,“ žádá Cone.

Za útok, který byl jedním z nejhorších masakrů civilistů ve 14 let trvající historii amerického vojenského působení v Afghánistánu, se již dříve omluvil americký prezident Barack Obama. Generál Campbell uvedl, že jednotlivci, kteří se na incidentu nejvíce podíleli, byli odvoláni ze svých funkcí.

Lékaři bez hranic žádají nezávislé vyšetřování (zdroj: ČT24)