16 výstřelů: Chicagský policista čelí obvinění z vraždy černošského mladíka

Ve Spojených státech amerických obžalovali z vraždy prvního stupně bělošského policistu, který loni v říjnu při zásahu zabil šestnácti výstřely nezletilého černošského mladíka. V souvislosti s tím byl zveřejněn i videozáznam ukazující zásah policisty, který pálil i poté, co už zastřelený ležel na zemi. V ulicích se na spíše poklidné demonstraci sešly stovky lidí.

Než policista Jason Van Dyke začal střílet, zaútočil na něj sedmnáctiletý mladík údajně nožem. Palbu ale neukončil ani v okamžiku, kdy už chlapec ležel na zemi. Zastavit ho prý musel až jeho kolega. Podle policejních odborů Van Dyke jednal ze strachu a v sebeobraně.

Státní zástupkyně Anita Alvarezová ale tvrdí, že zásah byl neoprávněný. Mladík u sebe sice měl nůž, policistu ale nijak neohrožoval, což je prý zjevné i ze zveřejněného videozáznamu.
Kamera na přístrojové desce auta zaznamenala celý incident a video teď bylo z nařízení soudu zveřejněno. Státní zástupkyně upozornila Dykea na to, aby se připravil na vlnu protestů, kterou video vyvolá.

Záběr z videozáznamu ukazuje pozici policie a černošského mladíka
Zdroj: Reuters/Chicago Police

Poklidná demonstrace v Chicagu

Guvernér státu Illinois, v němž třetí největší americké město Chicago leží, už veřejnost vyzval ke „klidné“ reakci. Několik stovek lidí se už v ulicích města sešlo a svým pochodem zablokovalo dopravu. Navzdory napětí v davu bylo shromáždění převážně pokojné. Lidé skandovali „16 výstřelů“, čímž odkazovali k počtu ran, které policista vypálil.

Protest v ulicích Chicaga kvůli zastřelení černošského mladíka policistou
Zdroj: Jim Young/Reuters

V uplynulých letech vedly zásahy bělošských policistů proti často neozbrojených černochům ve Spojených státech k růstu napětí. K nejsledovanějším případům, které vyvolaly i pouliční nepokoje a demonstrace, patří smrt černochů Michaela Browna ve Fergusonu či Erika Garnera v New Yorku.