Rusko dodává Íránu rakety S-300 a zrušilo zákaz prodeje jaderné technologie

Rusko začalo dodávat Íránu protiletadlové rakety S-300. Prezident Vladimir Putin, který je na návštěvě v Teheránu, zrušil také zákaz prodeje jaderné technologie Íránu. Dodávky raket byly pozastaveny před osmi lety kvůli protiíránským sankcím.

Putin přijel do Teheránu jako účastník summitu organizace zemí vyvážejících plyn (GECF), ale hned po příletu zamířil do rezidence duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího. Jednal s ním o Sýrii, jejíž vládu podporuje Moskva i Teherán. Chameneí ocenil, že se Putin rozhodně postavil proti americkým pletichám na Blízkém východě.

Zahájení dodávek raketové technologie S-300 oznámil íránský velvyslanec v Moskvě Mehdí Sanájí. Obě strany kontrakt uzavřely začátkem listopadu. Původní smlouva byla sice podepsána před osmi lety, ale její realizaci zmařila rezoluce Rady bezpečnosti OSN o sankcích, které byly na Írán uvaleny za jeho jaderný program. Až letos se podařilo uzavřít přelomovou dohodu, která umožňuje zrušení sankcí výměnou za zpomalení íránského programu. „Írán a Rusko podepsaly novou smlouvu a dodávky S-300 už začaly,“ sdělil velvyslanec.

Kreml zveřejnil rovněž v pondělí výnos, v němž prezident Putin ruší zákaz prodeje jaderné technologie do Íránu. Rusko podle něj může napříště prodávat a dodávat do Íránu zařízení, které umožní modernizaci provozu ve Fordo a také pracoviště v Aráku, kde chtěl Írán vybudovat těžkovodní reaktor. Výnos dále povoluje vývoz obohaceného uranu z Íránu výměnou za dodávky přírodního uranu. Putinův výnos se opírá o letošní rezoluci RB OSN, která stvrzuje dohodu o íránském jaderném programu.

Podle této dohody nesmí být v Aráku reaktor, který by byl schopen produkovat plutonium v množství využitelném pro vojenské účely. Fordo nemá napříště sloužit k obohacování uranu, jako tomu bylo dosud, ale má být přebudováno na výzkumné pracoviště.

Chameneí pochválil Putina, že vystoupil proti americkým pletichám

Chameneí pochválil Putina za to, že se rozhodně postavil proti údajnému pletichaření Spojených států na Blízkém východě. Zároveň tvrdil, že USA představují pro Rusko a Írán bezpečnostní hrozbu, a vyzval k tomu, aby se Moskva a Teherán co nejvíce sblížily.

„Američané dlouhodobě pletichaří a snaží se ovládnout Sýrii a následně celý region. To je hrozba pro všechny země - zejména pro Rusko a Írán,“ řekl Chameneí. „Spojené státy se nyní snaží dosáhnout svých neúspěšných vojenských cílů v Sýrii politickými prostředky,“ dodal s odkazem na navrhované mírové rozhovory, které mají ukončit občanskou válku v Sýrii.

Oba činitelé shodně konstatovali, že syrské vedení by nemělo být při politickém rozhodování vystaveno vnějšímu nátlaku.