Představitel německých Židů: Běženci pocházejí z kultur, kde je zakořeněná nenávist a netolerance

Mnoho běženců přicházejících do Německa pochází z kultur, v nichž je pevně zakořeněna nenávist k Židům. Pokud se jejich počty nesníží, bude stále těžší obhájit ve společnosti německé hodnoty, řekl předseda německé Ústřední židovské rady Josef Schuster. List Die Welt s ním hovořil u příležitosti prvního výročí jeho nástupu do funkce.

Schuster se narodil v roce 1954 v Haifě jako syn německých Židů. V roce 1956 se rodina přestěhovala do Würzburgu, odkud pocházel jeho otec.

„Mnoho běženců prchá před terorem Islámského státu a chce žít svobodně a v míru. Zároveň ale pocházejí z kultur, jejichž pevnou součástí jsou nenávist vůči Židům a netolerance,“ řekl Schuster.

„Nemyslete přitom jen na Židy, myslete i na rovnoprávnost žen a mužů nebo na zacházení s homosexuály,“ dodal. Podle něj není netolerance svázaná s islámem jako takovým, ale je součástí arabské kultury. „Tady nejde o náboženský problém, ale o problém etnický,“ zdůraznil Schuster.

Podle předsedy Ústřední židovské rady je nutné, aby se běženci integrovali do německé společnosti. Pokud ale budou jejich počty příliš vysoké, bude podle Schustera stále obtížnější přesvědčit je o německých hodnotách a přimět je, aby tyto hodnoty dodržovali.

Schuster se proto vyslovil pro stanovení pevné horní hranice pro počet lidí, které může Německo přijmout. „Dříve nebo později se bez takové horní hranice neobejdeme,“ prohlásil.

V Německu už letos bylo zaregistrováno 900 tisíc běženců, podle neoficiálních údajů může do země za celý rok přijít až 1,5 milionu lidí. Stanovení horní hranice pro počet přicházejících uprchlíků ale v pátek znovu odmítla německá kancléřka Angela Merkelová. Podle ní je možné dosáhnout snížení počtu běženců jen na mezinárodní úrovni. Merkelová prosazuje kvóty pro rozdělení běženců mezi země Evropské unie, posílení ochrany vnějších hranic Unie a jednání s Tureckem, přes jehož území nyní do EU většina uprchlíků přichází.

Možnost, že by Židé v souvislosti s nynějšími teroristickými útoky v Evropě odešli do Izraele, Schuster ale odmítá. „Jistě existuje spousta důvodů vystěhovat se do Izraele. Ale pokud se bojím terorismu, pak tato hrozba existuje i tam,“ vysvětlil.

Evropští Židé se obávají radikalismu (zdroj: ČT24)

Polský ministr vnitra odmítá záměr předchozí vlády přijmout migranty

„Rozhodnutí předchozí vlády (premiérky Ewy Kopaczové) přijmout v Polsku 7000 uprchlíků byla chyba. Pro (nynější) premiérku Beatu Szydlovou bude nejdůležitější bezpečnost, v tom nepřistoupíme na žádný kompromis. Bezpečnost Polska a Poláků je pro nás rozhodující,“ prohlásil v rozhlase polský ministr vnitra Mariusz Blaszczak. 

Ministr komentoval výsledky páteční schůzky ministrů vnitra zemí Evropské unie a mimo jiné poukázal na to, že o rozhodnutí kabinetu Kopaczové přijmout kvótu uprchlíků mluvil na schůzce s Robertem Kaliňákem.

Slovenský kolega mu řekl, že Slovensko bylo polským postojem k této věci překvapené, protože se rozcházelo s deklarací přijatou na předcházejícím jednání visegrádské skupiny, jejímiž členy jsou kromě Slovenska a Polska také Česko a Maďarsko.

Polský protest proti migrantům v Gdaňsku
Zdroj: Rafal Malko/Reuters