Krym a část Ukrajiny jsou bez elektřiny. Města zásobují generátory

Na území Ruskem anektovaného Krymu je vyhlášen nouzový stav – během noci na neděli totiž vypadly dodávky elektrické energie z Ukrajiny. Velká města by nyní měly zásobovat generátory. Podle ruských médií byly sloupy elektrického vedení na ukrajinské straně odpáleny. Ukrajinský ministr energetiky sdělil, že bez elektřiny jsou i „jiné části země“, nejen Krym. Ukrajinská média pak informovala o střetu národní gardy s lidmi, kteří chtěli bránit opravě.

„Krym je bez proudu, nemohu zatím sdělit podrobnosti,“ citovala agentura TASS šéfa energetické společnosti Krymenergo Viktora Plakidu. Výpadek nastal v noci na neděli v 00:20 moskevského času (sobota 22:20 SEČ). Vyhlášené mimořádné opatření má trvat do doby, než bude do krymských domů opět proudit elektřina.

Všechny nemocnice hlásí, že spustily své naftové generátory a že přijaly potřebná opatření.
krymské úřady

„Ruské ministerstvo pro mimořádné situace uvedlo, že bez elektřiny zůstaly všechny domácnosti, tedy na dva miliony obyvatel,“ uvedl zpravodaj ČT Miroslav Karas. Poloostrov je nyní podle úřadů v takzvaném izolovaném režimu, kdy je odkázán výhradně na své nouzové zdroje energie. „Zásoby paliva pro mobilní zdroje přitom stačí na 25 dnů,“ dodává Karas s tím, že proud budou mít domácnosti k dispozici pouze v určených hodinách.

„Vicepremiér“ Krymu Michail Šeremeť odpoledne potvrdil, že díky záložním zdrojům obyvatelé velkých měst už elektřinu opět dostávají. Zásoby paliva do generátoru prý ale vydrží přinejmenším 30 dní. Jeho slova potvrdilo i ruské ministerstvo energetiky, podle kterého má díky generátorům elektřinu asi čtvrtina obyvatel poloostrova, hlavně ve velkých městech.

Vláda lidi vyzývá, aby energií šetřili a nepoužívali přímotopy a domácí spotřebiče. Na pondělí pak vyhlásila volný den, uvedl Karas.

Kdo odstřelil vedení?

Agentura Interfax napsala, že v obci Čaplinka v jihoukrajinské Chersonské oblasti, která s Krymem přímo sousedí, byly na trase vedení na Krym vyhozeny do povětří dva rozvodné stožáry. Spekuluje se, že za akcí stojí radikální skupina Blokáda Krymu, která zveřejnila na internetu snímky odpálených sloupů, odpovědnost za exploze ale odmítla s tím, že je to dílo sabotérů.

Ukrajinský ministr energetiky Volodymyr Demčyšyn podle deníku Ukrajinska pravda uvedl, že exploze přerušily čtyři rozvodné linie vysokého napětí a že výpadek elektřiny postihl kromě Krymu také dva okresy Chersonské oblasti. Kvůli těmto sabotážím ale hrozí přerušení dodávek energie 40 procentům všech odběratelů v Chersonské a Mykolajivské oblasti. V ukrajinské energetické soustavě proto musela být přijata mimořádná opatření související s omezením odběru.

Ukrajinska pravda pak uvedla, že dva stožáry výbuchy poškodily už v pátek ráno a jeden v noci na neděli. Ministr Demčyšyn řekl, že se už pracuje na opravě dvou přenosových linií, při nichž se zapouštějí kabely do země. Jedna z linií by podle něj mohla být zprovozněna do 24 hodin.

Někteří lidé brání opravě vedení
Zdroj: Reuters

Ukrajinská média také informovala, že už v pátek v noci se střetla asi stovka příslušníků národní gardy se členy „občanské blokády Krymu“, kteří bránili v přístupu k poškozeným stožárům. Několik krymských Tatarů zapojených do blokády prý utrpělo zranění. Gardisté sice nestříleli, ale prý bili protestující pažbami.

Ruské ministerstvo pro mimořádné situace již v pátek varovalo obyvatele Krymu, aby se připravili na možné výpadky elektřiny a zajistili si dostatek baterií a také vodu.