Paříž prodloužila zákaz demonstrací a zvýšila ochranu vodních zdrojů

Ředitelství pařížské policie oznámilo, že prodlužuje do konce listopadu zákaz konání manifestací ve francouzské metropoli a jejím okolí. Opatření je v platnosti od teroristických útoků z 13. listopadu, které si vyžádaly 130 lidských životů. V Paříži byla také zvýšena ochrana vodních zdrojů.

Opatření, jež se týká „manifestací na veřejných komunikacích“, potrvá do půlnoci 30. listopadu, upřesnilo ředitelství. Své rozhodnutí zdůvodnilo mimořádnou závažností útoků, které přiměly vládu vyhlásit výjimečný stav. Prodloužení výjimečného stavu o tři měsíce schválily ve čtvrtek a v pátek obě komory parlamentu.

Zákaz demonstrací se týká i konference OSN

Sobotní časové rozšíření zákazu demonstrací pokrývá i zahajovací den konference OSN, která se bude v Paříži konat od 30. listopadu do 11. prosince. Zahájení se má zúčastnit nejméně 138 hlav států a vlád, včetně například prezidenta Spojených států Baracka Obamy a čínské hlavy státu Si Ťin-pchinga. Česko bude reprezentovat premiér Bohuslav Sobotka.

Konference se bude kvůli teroristickým útokům v Paříži konat za zpřísněných bezpečnostních opatření. Francouzská vláda už mimo jiné zakázala konání dvou plánovaných demonstrací, které se měly uskutečnit 29. listopadu a 12. prosince. Ekologičtí aktivisté předpokládali, že těchto demonstrací by se mohlo zúčastnit až 200 tisíc lidí.

Ochrana vodních zdrojů

V Paříži byla zároveň zvýšena ochrana vodních zdrojů. Úřady k tomuto opatření sáhly po slovech premiéra Manuela Vallse, že v zemi nelze vyloučit útok s použitím "chemických či biologických zbraní". Informuje o tom britský list The Telegraph.

Manuel Valls
Zdroj: ČTK/ABACA/Pool

Zvýšená bezpečnostní opatření týkající se klíčových vodních zdrojů francouzské metropole byla přijata v souvislosti se znepokojivou zprávou o nevysvětlené krádeži v jedné významné pařížské nemocnici. Ztratily se z ní ochranné obleky proti biologickému a chemickému ohrožení.

Státní vodárenská společnost Eau de Paris zakázala přístup do šesti citlivých míst všem lidem kromě důležitých zaměstnanců. Kromě toho v pěti zásobárnách vody zvýšila dávky chloru, aby omezila nebezpečí případné kontaminace.